Márki-Zay eltörölte a 101 nm-esnél kisebb lakások ingatlanadóját Hódmezővásárhelyen

politika
2018 március 19., 12:59
comments 157

A 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadójának megszüntetéséről döntött hétfői ülésén az alföldi város közgyűlése - írja a 24.hu.

A közgyűlés Fidesz-KDNP-s képviselők által alkotott többsége támogatta a döntést. A döntés értelmében az érintettek január 1-jéig visszamenőleg mentesülnek az adó megfizetése alól. Az ülésen elhangzott, az adócsökkentés az idei évben mintegy 134 millió forint bevételkiesést eredményez. Ezt valószínűleg az iparűzési adóból pótolják. 2017-ben éves szinten 3,7 milliárd forint volt Hódmezővásárhely összes adóbevétele, ebből 240 millió az ingatlanadó, 3,5 milliárd pedig a vállalkozások által befizetett iparűzési adó.

Hódmezővásárhelyen a magánszemélyek építményadója 2012-től 2016-ig, azaz négy évig változatlan volt. Tavaly a fideszes önkormányzat 15 százalékkal megemelte az adót. Év elején még átlagosan 30 százalékkal emeltek, de márciusban a lakossági tiltakozások hatására módosítottak a rendeleten. Összehasonlításul: a városban egy átlagos, 55 négyzetméteres lakás éves adója 7200 forint volt. Az ingatlanadó ugyanakkor a 101 négyzetméternél nagyobb ingatlanok esetében megmarad, azt továbbra is fizetni kell a tulajdonosoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.