Trump halállal büntetne drogdílereket is

Trump ManchesterbenFotó: SPENCER PLATT/AFP

Az amerikai elnök az opiátkrízis által legdurvábban sújtott New Hampshire-i Manchester városában beszélt arról, hogyan képzeli el a kábítószerek ellen vívandó harc következő éveit az Egyesült Államokban. 

Donald Trump hosszas hezitálást követően 2017-ben végül válsághelyzetet hirdetett, miután szembesült azzal, hogy az opioid-alapú fájdalomcsillapítók és a heroin együttesen olyan egészségügyi kihívást jelent a társadalomra nézve, ami lassan kezelhetetlenné válik. Tavaly mi is írtunk róla, hogy fentanil és az ahhoz hasonló szerek már tízezrével irtják az amerikaiakat és több millió függő élhet az országban:

Az elnök hétfőn bejelentette, hogy egészségbiztosítási programok átalakításán keresztül három év alatt harmadára igyekeznek szorítani az opiát tartalmú fájdalomcsillapítók forgalmát, növelik az erre fordított költségvetési összegeket (évente 6 milliárd dollárt szán a visszaszorításra a kormány) és beépítik az opioidok kockázatáról szóló oktatási tananyagokat a tantervekbe is. Szigorítják majd a receptre kiváltható gyógyszerekhez való hozzájutás lehetőségeit is. 

Trump arról is beszélt: keményebb fellépésre van szükség a dílerekkel szemben ezért egyes esetekben lehetőséget kell teremteni a halálbüntetés kiszabására is. (Halálbüntetést az Egyesült Államok jelen törvényei szerint csak közvetlen emberölés esetében lehet kiszabni.) 

Az elnök nem részletezte, hogy pontosan milyen súlyosságú esetektől tartaná ezt fontosnak, de utalt rá, hogy az igazságügyi tárca már dolgozik az új törvényi környezet kialakításán. Utalt rá, hogy „Amerika még nem biztos hogy készen áll erre”, de fel kell készülni arra, hogy szükség lehet ilyen radikális elrettentő büntetésekre is. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.