Az arabok el sem tudnák olvasni a rasszista kommentek miatt visszavont Budapest-pólót, annyira elrontották a feliratot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Vajon mi a cikibb: hogy saját fővárosunk nevét sem tudjuk tisztességesen leírni úgy, hogy az is el tudja olvasni, akinek szánjuk, vagy ha úgy becsicskulunk rasszista kommentelőknek, hogy visszavonjuk az arab feliratú pólót Multikulti nevű kollekciónkból, amiben ezután csak az orosz és a kínai feliratos verzió marad? Írtuk, hogy a Bp Shop engedett a rasszista nyomásnak, és likvidálta arab feliratos pólóját, de annyira, hogy még az is visszaviheti, aki korábban vásárolt belőle.

Most olvasónk arra hívta fel a figyelmet, talán jobb is, hogy nem került ki több darab a piacra a pólóból, mert a Budapest felirat az arab anyanyelvűek számára szinte olvashatatlan. 

Azt a klasszikus hibát követték el az alkotók, hogy a feliratot nagyjából betűről betűre próbálták lefordítani, ráadásul az átkötések hiánya miatt is krikszkrakszos szó olvasását nehezíti, hogy balról jobbra kell olvasni. Pedig arabul - akárcsak héberül és fársziul - jobbról balra olvasnak. 

Tszbádúb, tsbadob 

– valahogy így olvasható a pólóra nyomtatott felirat. Az általunk megkérdezett szakértő hozzátette, ha valaki kiváló tükorolvasásban, nem kizárt, hogy magától is rájön, mire gondolt az alkotó, de nem könnyíti meg a dolgát, hogy a felirat készítője figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy az arab írásban – ellentétben például a nagyon hasonló fárszival – nincsen P betű. Szakértőnk szerint elég lett volna egyetlen arabul olvasni tudó embernek megmutatni a pólót ahhoz, hogy elkerüljék a bakit. Mindegy, most már ezzel sem lesz gond, mert mint említettük, rasszista kommentelők miatt inkább visszavonták és -hívták a pólót.


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.