Az arabok el sem tudnák olvasni a rasszista kommentek miatt visszavont Budapest-pólót, annyira elrontották a feliratot

2018 március 20., kedd 5:34
135

Vajon mi a cikibb: hogy saját fővárosunk nevét sem tudjuk tisztességesen leírni úgy, hogy az is el tudja olvasni, akinek szánjuk, vagy ha úgy becsicskulunk rasszista kommentelőknek, hogy visszavonjuk az arab feliratú pólót Multikulti nevű kollekciónkból, amiben ezután csak az orosz és a kínai feliratos verzió marad? Írtuk, hogy a Bp Shop engedett a rasszista nyomásnak, és likvidálta arab feliratos pólóját, de annyira, hogy még az is visszaviheti, aki korábban vásárolt belőle.

Most olvasónk arra hívta fel a figyelmet, talán jobb is, hogy nem került ki több darab a piacra a pólóból, mert a Budapest felirat az arab anyanyelvűek számára szinte olvashatatlan. 

Azt a klasszikus hibát követték el az alkotók, hogy a feliratot nagyjából betűről betűre próbálták lefordítani, ráadásul az átkötések hiánya miatt is krikszkrakszos szó olvasását nehezíti, hogy balról jobbra kell olvasni. Pedig arabul - akárcsak héberül és fársziul - jobbról balra olvasnak. 

Tszbádúb, tsbadob 

– valahogy így olvasható a pólóra nyomtatott felirat. Az általunk megkérdezett szakértő hozzátette, ha valaki kiváló tükorolvasásban, nem kizárt, hogy magától is rájön, mire gondolt az alkotó, de nem könnyíti meg a dolgát, hogy a felirat készítője figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy az arab írásban – ellentétben például a nagyon hasonló fárszival – nincsen P betű. Szakértőnk szerint elég lett volna egyetlen arabul olvasni tudó embernek megmutatni a pólót ahhoz, hogy elkerüljék a bakit. Mindegy, most már ezzel sem lesz gond, mert mint említettük, rasszista kommentelők miatt inkább visszavonták és -hívták a pólót.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt