Elpusztult Sudan, az utolsó hím szélesszájú orrszarvú

ÁLLAT
2018 március 20., 07:31
Sudan maszáj harcosok társaságában Kenyában, ahol utolsó éveit töltötte.
photo_camera Tavalyi kép Sudanról  Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Elaltatták a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúját - közölték kedden kutatók Nairobiban.

A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint jelentősen rosszabbodott, és már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. „Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” - tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ legjobb agglegénye elnevezéssel.

"Az utolsó három" című szobrot New Yorkban állították fel március 15-ben
photo_camera "Az utolsó három" című szobrot New Yorkban állították fel március 15-ben Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” - mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.