Le kellett mondania a norvég igazságügyi miniszternek, miután a terroristák támogatásával vádolta az ellenzéket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Még a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazás előtt bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter. Ezzel valószínűleg az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót.

Sylvi ListhaugFotó: BERIT ROALD/AFP

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg az ellenzéki Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál. (Ez volt az a párt, amelynek az ifjúsági táborában 2011-ben 68 fiatalt ölt meg Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista.)

A miniszter azért támadta a Munkáspártot, mert megvétózták azt a javaslatot, ami lehetővé tette volna, hogy bírósági ítélet nélkül megfoszthassák az állampolgárságuktól a potenciális terroristákat. 

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter később bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

A lemondást bejelentő posztjában Listhaug azt írta, hogy a Munkáspárt vezetője boszorkányüldözést folytatott ellene, hogy elnémítsa a bevándorlásról folytatott vitát. Azt ígérte, hogy a parlamentben tovább küzd a szigorúbb bevándorlási szabályokért. 

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond. (Bloomberg/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.