A koszovói ellenzék könnygázzal akadályozta meg, hogy a parlament megszavazzon egy határegyezményt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A koszovói ellenzék szerdán könnygázt engedett ki a parlament ülésteremben, mielőtt a képviselők ratifikálhatták volna a Montenegróval kötött határegyezményt. A 2015-ben megkötött egyezménynek kulcsszerepe lenne abban, hogy Koszovó vízummentességet kapjon az Európai Unió felé.

Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Csakhogy a Vetevendosje nevű ellenzéki párt szerint 8000 hektárnyi koszovói területet tévesen soroltak a szomszédhoz. Ezért könnygázzal akadályozták meg, hogy a törvényhozás elfogadja a megállapodást. Az akció miatt a szavazást elnapolták. 

Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Az EU bővítési biztos elítélte az akciót, mert szerinte ilyesminek nincs helye egy demokráciában. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.