Eladták a Telenor Magyarországot

gazdaság
2018 március 21., 06:39
comments 236

A norvég óriásvállalat januárban közölte, hogy valaki érdeklődik a közép-kelet európai érdekeltségei iránt. Annak a klaszternek az eladása merült fel, amelybe Bulgária, Magyarország, Szerbia és Montenegró tartozik. Nem mindegy, hogy kié a cég, hiszen az 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország csaknem 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van, 1000 munkavállalót foglalkoztat. 

Ráadásul Lázár János nemrég arról beszélt egy lakossági fórumon, nem szabad lemondani arról, hogy legyen állami mobilcég Magyarországon. Éppen ezért sokan tartottak tőle, hogy a Telenor hamarosan Mészáros Lőrinc vagy mások kezébe kerülhet.

A Telenor ezeknek a találgatásoknak vetett véget a szerda reggeli közleménnyel, amely szerint  

2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh hátterű nemzetközi cégnek, a PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

A tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. Ezek együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek - írják.

„A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok” – nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója. A közlemény szerint a PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései különböző iparágakra terjednek ki, így a bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre. Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban, és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban. 

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a tranzakció semmilyen hatással nem lesz ügyfeleinkre és helyi partnereinkre, és a továbbiakban is a megszokott módon folytatjuk üzleti működésünket” - mondta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.