Kiszabadultak a diáklányok, akiket a Boko Haram rabolt el

Kiszabadult a Boko Haram dzsihadista szervezet fogságából szerdán az egy hónapja elrabolt 110 iskolás lány többsége. Szemtanúk szerint száznál többen nyerték vissza a szabadságukat, és azt mondták, hogy öten meghaltak a fogságban, egy lányt pedig még fogva tartanak a dzsihadisták, mert keresztény, és nem hajlandó áttérni az iszlám hitre. 

A nigériai tájékoztatási miniszter azonban csak 76 túsz visszatéréséről beszélt, és azt mondta, 34 diáklány sorsa ismeretlen. Egyelőre nem világos, hogy miért közölt más adatokat, mint a környékbeli lakosok.    

Az elhagyatott osztályterem DapchibanFotó: AMINU ABUBAKAR/AFP

Szemtanúk szerint az emberrablók hajnali két óra körül kilenc gépkocsival érkeztek Dapchiba, és a városközpontban kitették a lányokat. Amikor a rémült környékbeliek kinéztek az ablakon, a szélsőségesek azt kiabálták, hogy „ez figyelmeztetés mindannyiuknak”, és nem sajnálatból hozták vissza túszaikat. 

„Soha többé ne vigyétek a lányaitokat iskolába” - figyelmeztettek. 

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a Boko Haram hausza nyelven annyit jelent: „tilos a nyugati oktatás”.

A Boko Haram tagjai február 19-én raboltak el 110 tizenegy és tizenkilenc év közötti lányt Dapchi iskolájából. Ez nagy visszhangot váltott ki az országban és külföldön is, különösen a terrorszervezet által 2004-ben Chibok városában történt eset miatt, amikor a dzsihadisták 276 iskolás lányt raboltak el. Közülük mintegy hatvanan nem sokkal később megszöktek, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram 82 lányt elengedett váltságdíjért és a szervezet több vezetőjének szabadon engedése fejében, de mintegy száz lány még nem jutott vissza családjához, sorsuk ismeretlen.

A Boko Haram egyik vezetője prédikálFotó: HANDOUT/AFP

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezettel vívott harcok idején az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében az ENSZ adatai szerint mintegy 5 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.