Nagyot fut a Greenpeace videó, műanyagot evő híres színésszel a főszerepben

műanyag
2018 március 21., 17:50

Hónapok óta záporoznak az óceánokba kerülő műanyaghulladék káros hatásairól szóló hírek. Szinte arcunkba vágnak, ránk üvöltenek, hogy helló, emberiség, a zacskó ellenség.

Nemrég a világ legmenőbb ásványvizeiről derült ki, hogy szénsavmentesek lehetnek, de műanyagmentesek nem.

A teszten a három legmenőbb márka, a San Pellegrino, az Evian és a Dassani szerepeltek a legjobban, ezekben literenként legfeljebb 335 mikroműanyag-darabot találtak.

Februárban pedig egy száraz, tudományos jelentésre alapozó hírből derült ki, hogy Európa észak-atlanti és földközi-tengeri partvonalánál a legmagasabb mikroműanyag-koncentráció. Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba.

Ez pedig rossz.

De ezek a hírek elrettentik vajon az embereket attól, hogy külön zsacsit tépjenek minden zsemlének a boltban?

Ha egy tudós beszél minderről, nyakamat rá, hogy nem. Viszont ha Sam Neill töm a szájába műanyag szatyrot, arra inkább felkapják a fejüket. Ezért nincs gond a hazai Greenpeace által magyar felirattal is ellátott videóval.

A cél szentesíti az eszközt, és megszabadulni a műanyag hulladéktól elsődleges célunk kell legyen.

A hozzászólások közül, mint minden nagy nézettségű videónál, itt is érdemes mazsolázni. Van aki a központi megoldást sürgeti:

" Tiltsák be a gyártását minden műanyag terméknek, mert amíg ez nem történik meg az emberek használni fognak mindent, ami műanyag, hiszen ezeket lehet kapni."

Egy másik hozzászóló a kenderben látja a jövőt: "Érdemes lenne bevezetni a kender alapú műanyagot! Fél év alatt lebomlik!"

A régi jó dolgok sem maradhattak ki: "Gyerekkorunkban volt még cekker , kosár , szatyor , tejeskanna, mindegyik hosszú éveken át használható volt .Lustaságunk és elvárásaink eredménye ez műanyag világ! Meg az állandó siránkozás a környezetszennyezés miatt!"


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.