Tele vannak mikroműanyaggal a világ legmenőbb ásványvizei

2018 március 15., csütörtök 8:14
159

Nagy felülvizsgálatot kezdeményezett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) egy frissen megjelent tanulmány alapján a mikroműanyagok egészségkárosító hatásáról. Az Orb Media nevű újságírószervezet tanulmánya szerint a világ legmenőbb palackozott ásványvizeiben kivétel nélkül találtak mikroműanyagokat. Volt olyan termék, amiben literenként több mint tízezer darabot.

A teszten a három legmenőbb márka, a San Pellegrino, az Evian és a Dassani szerepeltek a legjobban, ezekben literenként legfeljebb 335 mikroműanyag-darabot találtak.

A WHO most azért kezd felülvizsgálatba, mert egyelőre még semmilyen tudásunk nincs arról, hosszú távon milyen károkat okozhatnak a szervezetbe jutó mikroműanyagok - bár az a tengeri állatvilág vizsgálatából elég egyértelműnek tűnik, hogy ezek károsak, legalábbis a tengeri élőlények pusztulnak a szennyezéstől.

Vizsgálatok hiányában Bruce Gordon, a WHO víz és szennyvízügyi koordinátora szerint kutatások hiányában fogalmunk sincs róla, hogy milyen toxinok lehetnek ezekben a mikroműanyagokban, és azok milyen károkat okozhatnak a szervezetben. "Normál esetben megállapítanánk egy biztonságos határértéket, de ehhez szükség lenne rá, hogy tudjuk, mi a biztonságos határérték. Meg kell értenünk, hogy ezek a dolgok veszélyesek-e, és hogy milyen koncentrációban veszélyesek" - mondta.

Gordon hangsúlyozta, hogy nem szeretne pánikot okozni, és azt is, hogy egyelőre globálisan sokkal nagyobb probléma a palackozott víz szennyezésénél az, hogy sok országban eleve korlátozottan lehet csak ivóvízhez férni a vízkészletek szennyezettsége miatt. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt