Tele vannak mikroműanyaggal a világ legmenőbb ásványvizei

egészség
2018 március 15., 08:14
comments 159

Nagy felülvizsgálatot kezdeményezett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) egy frissen megjelent tanulmány alapján a mikroműanyagok egészségkárosító hatásáról. Az Orb Media nevű újságírószervezet tanulmánya szerint a világ legmenőbb palackozott ásványvizeiben kivétel nélkül találtak mikroműanyagokat. Volt olyan termék, amiben literenként több mint tízezer darabot.

A teszten a három legmenőbb márka, a San Pellegrino, az Evian és a Dassani szerepeltek a legjobban, ezekben literenként legfeljebb 335 mikroműanyag-darabot találtak.

A WHO most azért kezd felülvizsgálatba, mert egyelőre még semmilyen tudásunk nincs arról, hosszú távon milyen károkat okozhatnak a szervezetbe jutó mikroműanyagok - bár az a tengeri állatvilág vizsgálatából elég egyértelműnek tűnik, hogy ezek károsak, legalábbis a tengeri élőlények pusztulnak a szennyezéstől.

Vizsgálatok hiányában Bruce Gordon, a WHO víz és szennyvízügyi koordinátora szerint kutatások hiányában fogalmunk sincs róla, hogy milyen toxinok lehetnek ezekben a mikroműanyagokban, és azok milyen károkat okozhatnak a szervezetben. "Normál esetben megállapítanánk egy biztonságos határértéket, de ehhez szükség lenne rá, hogy tudjuk, mi a biztonságos határérték. Meg kell értenünk, hogy ezek a dolgok veszélyesek-e, és hogy milyen koncentrációban veszélyesek" - mondta.

Gordon hangsúlyozta, hogy nem szeretne pánikot okozni, és azt is, hogy egyelőre globálisan sokkal nagyobb probléma a palackozott víz szennyezésénél az, hogy sok országban eleve korlátozottan lehet csak ivóvízhez férni a vízkészletek szennyezettsége miatt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.