Tele vannak mikroműanyaggal a világ legmenőbb ásványvizei

Nagy felülvizsgálatot kezdeményezett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) egy frissen megjelent tanulmány alapján a mikroműanyagok egészségkárosító hatásáról. Az Orb Media nevű újságírószervezet tanulmánya szerint a világ legmenőbb palackozott ásványvizeiben kivétel nélkül találtak mikroműanyagokat. Volt olyan termék, amiben literenként több mint tízezer darabot.

A teszten a három legmenőbb márka, a San Pellegrino, az Evian és a Dassani szerepeltek a legjobban, ezekben literenként legfeljebb 335 mikroműanyag-darabot találtak.

A WHO most azért kezd felülvizsgálatba, mert egyelőre még semmilyen tudásunk nincs arról, hosszú távon milyen károkat okozhatnak a szervezetbe jutó mikroműanyagok - bár az a tengeri állatvilág vizsgálatából elég egyértelműnek tűnik, hogy ezek károsak, legalábbis a tengeri élőlények pusztulnak a szennyezéstől.

Vizsgálatok hiányában Bruce Gordon, a WHO víz és szennyvízügyi koordinátora szerint kutatások hiányában fogalmunk sincs róla, hogy milyen toxinok lehetnek ezekben a mikroműanyagokban, és azok milyen károkat okozhatnak a szervezetben. "Normál esetben megállapítanánk egy biztonságos határértéket, de ehhez szükség lenne rá, hogy tudjuk, mi a biztonságos határérték. Meg kell értenünk, hogy ezek a dolgok veszélyesek-e, és hogy milyen koncentrációban veszélyesek" - mondta.

Gordon hangsúlyozta, hogy nem szeretne pánikot okozni, és azt is, hogy egyelőre globálisan sokkal nagyobb probléma a palackozott víz szennyezésénél az, hogy sok országban eleve korlátozottan lehet csak ivóvízhez férni a vízkészletek szennyezettsége miatt. (Via BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.