A katalán parlament nem választotta meg Jordi Turullt Katalónia elnökévé

Nem választotta meg Katalónia elnökévé Jordi Turullt a katalán parlament csütörtöki ülésén. A függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltjét a szavazáson 64 képviselő támogatta, ellene 65-en voksoltak, 4 ember pedig tartózkodott.

A jelöltnek a 135 fős parlament abszolút többségének támogatására, 68 igen szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy most elnök lehessen. A jogszabályok értelmében 48 óra múlva kerülhet sor a második szavazásra, ezért Roger Torrent házelnök szombatra újabb parlamenti ülést hívott össze.

A második körben már elég az egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők többségégének a támogatása is a győzelemhez, de most Turull erre sem számíthat. Ráadásul péntek délelőttre idézést kapott a madridi legfelsőbb bíróságtól, a pártja pedig attól tart, hogy a bíró elrendelheti az előzetes letartóztatását.

Jordi Turull távozik a katalán parlamentből a sikertelen választás után.Fotó: Lluis Gene/AFP

Jordi Turull a tavaly október 27-én leváltott katalán kormány tanácsosa és szóvivője volt, és más volt kormánytagokkal együtt november elején egy hónapra már előzetes letartóztatásba került. A politikust óvadék ellenében helyezték szabadlábra, de ellene is bírósági eljárás zajlik az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A legfelsőbb bíróság az eljárás vizsgálati szakaszának befejezése után most dönt arról, hogy az ügyben szereplő 28 gyanúsított közül kikkel szemben emel vádat, és pontosan milyen bűncselekmények miatt. A beidézettek között van Marta Rovira, Dolors Bassa és Carme Forcadell, akik mind a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) képviselői. A sikertelen elnökválasztás után mindhárman bejelentették, hogy lemondanak parlamenti mandátumukról a bírósági eljárás miatt. (MTI)