Ellenzéki együttműködés nélkül Hoppál Péter is simán hozhatja a körzetét

2018 március 23., péntek 5:29
167
Hoppál Péter. Kép: A képviselő Facebook-oldaláról

A Közös Ország Mozgalom (KOM) felmérte az esélyeket Baranya 2. választókörzetben, ami Pécs északkeleti és délnyugati végét, Komlót és néhány környező települést foglalja magába, és az derült ki:

a Fidesz-KDNP jelöltjének, Hoppál Péter kulturális államtitkárnak ellenzéki együttműködés nélkül nem igazán van félnivalója.

Hoppál 45 százaléka mellett ez ellenzéki jelöltek így állnak:

Gyimesi Gábor (Jobbik) - 21 százalék
Nagy Ferenc (DK) - 16 százalék
Hohn Krisztina (LMP) - 11 százalék
Berkecz Balázs (Együtt) - 6 százalék
Körömi Attila (Momentum) - 1 százalék

A KOM elemzése szerint ebben a körzetben a visszalépések sem segítik érdemben az ellenzéket: egy Jobbik nélküli koordináció esetén 50-24-25 arányban győzne Hoppál, ha pedig teljes ellenzéki együttműködés jönne létre, akkor is csak 34-35 százalékot tudna elérni a két legerősebb ellenzéki politikus. Érdekes, hogy négy éve még 32 százalékot kapott a baloldali összefogás akkori jelöltje, az MSZP-s Szakács László, de az MSZP-DK megállapodás alapján most a DK állít itt jelöltet, Nagy Ferencet, aki viszont 16 százalékon áll.

Készültek viszont indirekt becslések, amelyek figyelembe veszik azt is, a rejtőzködő szavazók mennyire hajlandóak átszavazni. Ez alapján pedig, ha megvalósulna a teljes ellenzéki együttműködés, akkor az LMP-s jelölt lenne legközelebb Hoppálhoz. Hohn Krisztinát 46 százalékra mérték, de a DK-s Nagy Ferenc is csak hibahatáron belül van lemaradva tőle.

„Ellenzéki koordináció esetén tehát Hohn Krisztina tűnik a legesélyesebb jelöltnek, ugyanis ő képes a leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, és egyedül ő lenne képes megszorongatni Hoppál Pétert. Ellenzéki együttműködés nélkül viszont a jobbikos Gyimesi Gábornak, a legerősebb ellenzéki jelöltnek van esélye a legjobb eredményt elérnie a választáson, ám ő az esélytelenek nyugalmával vághat neki az áprilisi voksolásnak” - áll a KOM elemzésében.

A kutatásról azt írták:

„Kutatásunk mindenekelőtt megerősítette azt a hódmezővásárhelyi polgármester-választás meglepő eredményei által és korábbi országos választások tanulságai által is táplált gyanút, hogy a Fidesz-KDNP jelentős előnye az utóbbi időszak közvélemény-kutatásaiban részben annak tudható be, hogy a kormánypárt támogatói másoknál nagyobb arányban válaszolnak őszintén a közvélemény-kutatók kérdéseire.”

Az adatfelvétel február 20 és március 19 között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt