Ausztráliában több mint 150 cet vetődött partra, csak öt maradt életben

ÁLLAT
2018 március 24., 06:28
comments 155

A nyugat-ausztráliai Hamelin-öbölben partra vetett több mint 150 cet közül csak ötöt sikerült megmenteni – közölte az ABC ausztrál hírtelevízió.

photo_camera Fotó: Western Australia Department of Biodiversity Conservation and Attractions/AFP

Eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, és onnan a mélyvízbe visszaemelni, de az egyik megint kivetődött a strandra, és el kellett altatni. A tévé szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől 300 kilométerre délre fekvő partszakaszon pénteken találták meg halászok a partra vetett tengeri emlősöket, amiknek a többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt. Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, de az erőfeszítéseik többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS-mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni.

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár 7 méteresre is nőhet, a súlya a 3 tonnát is elérheti. A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint 80 cet vetődött partra, és múlt ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.