Donald Trump őrült hete után Floridában lazít

külföld
2018 március 24., 17:57
comments 30
link Forrás

"Gondolatainkban és imáinkban a tegnapi szörnyű franciaországi támadás áldozataival vagyunk, és gyászoljuk a nemzet veszteségeit. Egyben elítéljük a támadó erőszakos akcióját, és bárkit, aki támogatta őt. Veled vagyunk, @EmmanuelMacron!" - tweetelte egy nehéz hetet követő hétvége első napján, magához képest szokatlanul későn, helyi idő szerint már kora délután Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke pénteken csapot-papot otthagyva Washingtonból floridai birtokára utazott, kiheverni az őrületet, amit maga után hagyott.

Kemény hete volt, bár ha őszinték vagyunk, akkor nem csinált semmi olyat, amit ne szokott volna. Legjobban talán pénteki napja illusztrálja elnöksége működését. A törvényhozás az előző éjjel megállapodásra jutott az 1300 milliárdos költségvetési törvényről, amely biztosította volna az amerikai hadsereg és a kormányzat finanszírozását. A kétpárti alku ellenére Trump, miután hajnalban megnézte a szokásos showműsorait, melyekben nem tudták nem elhallgatni, hogy a mexikói határfalra nem kapott forrásokat, dühödten kitweetelte, hogy megvétózza a törvényt. Ami a kormányzat azonnali leállásával járt volna.

négy és fél órával később a láthatóan bosszús Trump aláírta a költségvetést, maga is "nevetséges helyzetnek" minősítve az esetet. A New York Times értesülései szerint péntek délelőt még a saját stábja se volt biztos benne, hogy mit fog csinálni. John Kelly, Trump kabinetfőnöke mozgósította a csodafegyvert, Jim Mattis hadügyminisztert, akit Trump nagyon tisztel, így neki és Kelly egykori helyettesének, a nemzetbiztonsági miniszter Kirstjen Nielsennek és Mike Pence alelnöknek végül sikerült rábírni, hogy aláírja a költségvetést.

Donald Trump a költségvetési törvény aláírási ceremóniáján. Nem tűnt boldognak, és ezt nem is titkolta: a javaslatban nem különítették el a szükséges pénzt a mexikói határfalra. Vétóval fenyegetőzött, de végül kabinetfőnöke, alelnöke és két minisztere meggyőzte. De boldoggá nem tették.
photo_camera Donald Trump a költségvetési törvény aláírási ceremóniáján. Nem tűnt boldognak, és ezt nem is titkolta: a javaslatban nem különítették el a szükséges pénzt a mexikói határfalra. Vétóval fenyegetőzött, de végül kabinetfőnöke, alelnöke és két minisztere meggyőzte. De boldoggá nem tették. Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

Maga a ceremónia elég felemásra sikerült, mert Trump ünneplés helyett csak dühöngött, minden szemlélő számára nyilvánvalóvá téve csalódottságát. "Senki se lehet csalódottabb nálam" - mondta az elnök, aki legfőbb képességének az alkukötést tartja, amiről még könyvet is írt, illetve iratott a saját nevében.

De ez csak a vége volt egy kaotikus hétnek, mely során

  • kirúgta nemzetbiztonsági főtanácsadóját, a kormány egyik moderáló erejének tartott H. R. McMastert, akitől három perces álló ovációval búcsúzott a stábja, akik közül többen elhagyni készülnek a nemzetbiztonsági tanácsot.
  • A helyére kinevezte John Boltont, az iraki háború egyik fő proponensét, George W. Bush kormányának egyik legharciasabb tagját. Trump eredetileg támogatta az iraki háborút, de az elnökjelöltsége óta mostanáig mindig azt hangoztatta, hogy ellene volt.
  • Elkezdte lebontani a saját maga által kitalált acél- és alumíniumipari védővámot, mely alól már mentesítette Kanadát és az Európai Uniót, két nagy beszállítót.
  • Cserébe Kínával készül kirobbantani kereskedelmi háborút

Az pedig már csak hab a tortán, hogy John Dowd, a fehér házi ügyvédje is lemondott posztjáról. Dowd nagyon ellenezte, hogy Trump - aki nagyon rövid ideig bírja csak hazudozás nélkül - beszéljen Robert Mueller különleges ügyész nyomozóival. A távozása a megfigyelők szerint azt jelentheti, hogy bár az elnök továbbra is leginkább lezáratná a nyomozást, mégis leülhet a különleges ügyésszel. Ami egészen elképesztően jó mókának ígérkezik. Csak sajnálni tudom, hogy ez nem hivatalos kihallgatás lesz, így nem lesz nyilvános nyoma az ott elhangzottaknak azon kívül, amit a rálátók kiszivárogtathatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.