Gulyás Márton elment Vona Gábor fórumára, hogy számon kérje rajta a nyíregyházi összefogást

2018 március 23., péntek 23:20
392

A Jobbik elnöke Nyíregyházán turnézott, amikor odalépett hozzá az ellenzéki koordinációt szervező Közös Ország Mozgalom vezetője. 

Gulyásnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 2-es választókerületben induló DK-s jelölt azt mondta, hogy visszalépne a jobbikos javára, ha cserébe az 1-es választókerületben a jobbikos állna félre az MSZP-Párbeszéd útjából. (A DK és az MSZP-P már előre felosztották a körzeteket, így itt sem indulnak egymás ellen.)

Az akció lényege nyilván az lenne, hogy így mindkét körzetet behúzza az ellenzék. Ha viszont nincsen koordináció, akkor Gulyás szerint mindkét körzetben a Fidesz nyer.

Gulyás szerint ezzel a tervvel a helyi jobbikosok is egyetértenek, csak a pártvezetés jóváhagyására várnak. Vona viszont azt mondja, hogy a baloldal és a Jobbik együttműködése itt helyben és országosan is sok embert otthon tartana.

„Ezért tartom veszélyesnek, ha ebbe az irányba visszük az embereket, mert csalódás lesz a vége”

– mondja Vona, aki szerint inkább a mozgósításra kellene koncentrálni.

A Nyíregyháza nagy részét magába foglaló 1-es körzetben 2014-ben szoros eredmény született: a Fidesz jelöltje, Petneházy Szabolcs (36%) mindössze 3,5 százalékpontos különbséggel nyert a baloldal közös jelöltjeként induló Jeszenszky Andrással (32%) szemben. A hagyományosan baloldaliként számon tartott megyeszékhelyen akkor a Jobbik 23 százalékot ért el, az LMP-s Szabolcsi Beáta pedig kevesebb mint 4-et – írja a Közös Ország Mozgalom. A közvélemény-kutatásuknak pedig ez lett az eredménye:

Fotó: KÖM

A szomszédos, 2-es számú körzetben nem mért a KÖM, de négy évvel ezelőtt a baloldali összefogás jelöltje 22 százalékot, a jobbikos pedig 28-at kapott, és 43 százalékos eredménnyel a Fidesz nyert egyéniben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt