Simán veri a Barátok köztöt az első magyar roma szappanopera

Sorozat
2018 március 24., 19:23
comments 254

Teljesen lehetetlen, reménytelen vállalásnak hangzik, hogy egy viszonylag amatőr csapat csinál valamit, ami egyszerre roma sorozat, dél-amerikai szappanopera, tinifilm, reality és korrajz, mégis összejött. Felteszem, hogy inkább véletlenül, de valamiért borzasztóan működik. Lehet, hogy nem is sorozatként tetszik, hanem jelenségként, de tény, hogy valami nagyon izgalmas dolog kezdődött a Minden álmoddal a Dikh TV-n.

Év elején árasztotta el felhívásokkal Facebook-oldalát a főleg romáknak szóló, Dorinát felfedező Dikh Tv, szereplőket kerestek az akkor még csak készülő roma sorozatba. A Minden álmod első része március 8-án került fel a netre, és a legkevesebb, ami elmondható róla, hogy roppant tanulságos. Tényleg meghatározhatatlan a műfaj, néhol már szinte paródiaszerű, ahogy az amerikai gimisekről szóló sorozatokból koppintott, de nagyon ügyesen a magyar cigányok valóságára igazított jelenetet egy olyan követi, melyben egy olyan mondat hangzik el, ami simán elférne egy nyolcvanas évekbeli (Mucsi Zoltán szereplése esetén napjainkban készült) közönségfilmben: 

Jó a kávé, legalább ez a jó ebbe' a rohadt életbe'.

link Forrás

A Minden álmod - aminek egyébként nagyon jó lett a főcíme - erősen indul: egy vidéki roma család házát elárverezték, ki kéne költözniük, és a számlákat is alig tudják fizetni. A család életébe lányuk, a Dorina által alakított kamasz szemén keresztül láthatunk be, aki éli a tinik szokásos életét, a téren beszéli ki az élet dolgait a barátnőjével, bénán nyomuló fiúkat pattint le, de az első részben valójában szinte semmit sem tudunk meg róla, csak hogy jó nagy bajban vannak a szülei. 

link Forrás

A történet másik szála roma tinikre koncentrál, akik suliba járnak, kavarnak, menősködnek, és akik valószínűleg később Dorina új barátai vagy riválisai lesznek. Van minden, egy cigány fiú összejön egy nem cigány lánnyal, akiről nem sokkal később kiderül, hogy ő lesz az új tanárnője, abban az osztályban, ahova épp most érkezett egy nem cigány lány, aki közölte: nem hajlandó cigányok közé járni, de aztán meggondolja magát, és ad egy esélyt új osztálytársainak. A romák és nem romák együttélése és a rasszizmus láthatóan hangsúlyos lesz a sorozatban, a büdöscigányozás már a legelső olyan jelenetben előkerül, melyben nem roma szereplő kerül a képbe.

link Forrás

A sorozat annak ellenére tűnik sokkal valóságosabbnak, mint mondjuk a Barátok közt vagy a Jóban rosszban, hogy a párbeszédek esetlegesek, hogy a történetvezetés szinte véletlenszerű, és hogy az alkotók gyakorlatilag mindent bele akarnak zsúfolni már az első részben, amit eddig tévésorozatokból valaha láttak. 

A szereplők alakításán hiába látszik, hogy amatőrök, sokkal élvezhetőbb minden pillanatuk, mint egy random kopaszra nyírt Szabó Zsófi akciójelenet a Jóban rosszban-ban. Az iskolás lányok egyszerűen azt adják, amit a hétköznapokban maguk is átélnek, vagy látnak a suliban, és simán össze tudják mixelni az amerikai tinifilmek sztereotípiáit a saját életükkel. Pont úgy utánozzák az iskola menő, másokat nyomorgató csajait, ahogy A pletykafészekben látták, és épp úgy hordják a kézitáskájukat, ahogy az instagram influenszereitől tanulták.

link Forrás

Ami végig hibátlan, az a zene, elfér a sorozatban a mai romapop mellett az autentikus cigányzene és Lola is, és mindig a legjobbkor csendülnek fel a dallamok: akkor, amikor a néző azt kezdi érezni, a cselekmény túl gyors kibontakozása ellenére mintha döcögni kezdene a sorozat.

Csak húsz perc az első rész, de olyan sok szálon indulnak el az események, hogy könnyen felkelti az ember érdeklődését, ezt klasszikus szappanoperás eszközökkel érik el. Mire a rész végéhez érünk, el is jutunk oda, hogy Dorina szülei úgy döntenek, nem maradnak vidéken, felköltöznek Budapestre. 

„El kéne mennünk innen, itt semmi kilátásunk nincs. A kislánynak is jobb lenne Pesten, nem? Hátha ott vinné valamire legalább már ő.” 

Innen már nehéz nem arra gondolni, hogy a Minden álmod Dorina sikertörténetéről fog szólni, barátságról és szerelemről, és persze a szappanoperák örök kötelező sikerreceptjéről: a gazdagok és a szegények közötti különbségekről, a kitörés és a felemelkedés édes álmáról. 

Az ígéret szerint kéthetente jelentkezik a sorozat újabb epizódokkal, úgyhogy már aktuális is lenne a második rész.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.