1200 kilométeres kerítést építenének a keleti határon a lengyelek

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
Fotó: Halász Júlia

Az afrikai sertéspestist próbálja meg határain kívül tartani Lengyelország, ezért összesen 1200 kilométernyi acélkerítés felállítását mérlegeli a lengyel kormány - írja az agrarszektor.hu-ra hivatkozva a HVG. A 2020-ra tervezett határzár összesen 56 millió euró bekerülési költséggel járna, és a leghosszabb kerítés lenne a világon. 

A két méteres, mélyen földbe ásott kerítés ukrán, fehérorosz, litván és orosz határvonalak mentén haladna végig. Elsődleges funkciója az volna, hogy ne engedje be az ország területére az ASP-t terjesztő vaddisznókat. Hasonló határzár egyébként felmerült már Magyarországon, elsősorban az ukrán-magyar szakaszon, de a magyar kormány inkább egy másik kerítés létesítésére különített el forrásokat. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal szerint még nincs döntés az ügyben. A projekt ellenzői szerint a furfangos disznók a vízmenti szakaszokon akkor is be tudnak osonni az országba, ha van határzár. Az APS-t 2014 óta 108 háztáji sertésben fedezték fel, vaddisznók közül már több mint 1400 olyat fogtak, amely hordozta a vírust. (HVG via agrarszektor.hu)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.