1200 kilométeres kerítést építenének a keleti határon a lengyelek

Fotó: Halász Júlia

Az afrikai sertéspestist próbálja meg határain kívül tartani Lengyelország, ezért összesen 1200 kilométernyi acélkerítés felállítását mérlegeli a lengyel kormány - írja az agrarszektor.hu-ra hivatkozva a HVG. A 2020-ra tervezett határzár összesen 56 millió euró bekerülési költséggel járna, és a leghosszabb kerítés lenne a világon. 

A két méteres, mélyen földbe ásott kerítés ukrán, fehérorosz, litván és orosz határvonalak mentén haladna végig. Elsődleges funkciója az volna, hogy ne engedje be az ország területére az ASP-t terjesztő vaddisznókat. Hasonló határzár egyébként felmerült már Magyarországon, elsősorban az ukrán-magyar szakaszon, de a magyar kormány inkább egy másik kerítés létesítésére különített el forrásokat. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal szerint még nincs döntés az ügyben. A projekt ellenzői szerint a furfangos disznók a vízmenti szakaszokon akkor is be tudnak osonni az országba, ha van határzár. Az APS-t 2014 óta 108 háztáji sertésben fedezték fel, vaddisznók közül már több mint 1400 olyat fogtak, amely hordozta a vírust. (HVG via agrarszektor.hu)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.