Kidobták a Netflix filmjeit a cannes-i fesztiválról

Ben Stiller és Dustin Hoffmann a Meyerowitz Stories egyik jelenetébenFotó: Atsushi Nishijima/NETFLIX

Nem vehetnek részt a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában a Netflix amerikai online videószolgáltató és produkciós cég filmjei - jelentette be a fesztivál főszervezője, Thierry Fremaux vasárnap. 

A fesztivál szervezőit már tavaly több kritika is érte, miután tavaly Bong Jun-ho Okja című filmje, valamint a Noah Baumbach rendezte Meyerowitz Stories is helyet kapott a versenyprogramban, noha ezekkel a filmekkel a nézők elsőként nem a moziban, csak a Netflix szolgáltatásán keresztül találkozhattak. 

Fremaux a THR-nak adott interjújában megengedően annyit mondott: versenyen kívüli vetítéseken megtűrik majd a Netflix filmjeit, de díjakra nem nevezhetik őket. 

"Látjuk, hogy a Netflix munkatársai és ügyfelei is szeretik a vörös szőnyeget, de meg kell értsék, hogy az üzleti modelljük összeegyeztethetetlen a miénkkel" - sajnálkozott a főszervező, aki tavaly még abban reménykedett, hogy a Netflix beengedi a mozikba sikerfilmjeit, de miután erre nem került sor, a fesztivál szervezőbizottsága megváltoztatta szabályait, és csak olyan filmek versenyezhetnek, amelyeket mozikban forgalmaznak Franciaországban. 

„A mozi és az internet története két külön dolog” - mondott még okosat Fremaux. (Vulture)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.