Európai parlamenti bírálat Magyarországnak, mert kevés a nő a fontos politikai pozíciókban

POLITIKA
2018 március 27., 16:42
comments 172

Több okból is bírálják a magyar helyzetet az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának (FEMM) véleménytervezetében, amelyet a testület keddi brüsszeli ülésén ismertettek - írja az MTI.

A Maria Noichl szociáldemokrata jelentéstevő által előterjesztett dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára. Bírálták azt is, hogy Magyarországon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban.

Mint írták, a külföldről támogatott civil szervezetekről elfogadott jogszabály aggasztó hatással van számos létfontosságú nőjogi szervezet jövőbeli működésére.

A téma azért szerepelt a napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez a FEMM is csatolni fogja a véleményét.

photo_camera A harmadik Orbán-kormány első fotója Fotó: Árvai Károly - kormany.hu

Arról, hogy az Euórpa egyetlen, csak férifakból álló kormányát irányító Orbán miért nem nevez ki vezető politikai pozíciókba nőket, már három éve kifejtette a véleményét egy nem nyilvános fórumon, szerinte a nők nem bírnák a magyar belpolitikában divatos karaktergyilkosságot. De a múlt héten például azzal dicsérte meg a kevés (106-ból hat) fideszes képviselőnő-jelölt egyikét, hogy igazán férfias volt a parlamentben. A kormány válasza a bírálata viszont biztosan nem ez lesz, hanem egy bizonyos, magyar származású, Amerikában élő milliárdos neve.

Ez onnan sejthető, mert Magyarország téma volt az Európai Parlament egy másik bizottságának ülésén. A költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) véleménytervezetében, amit szintén ma ismertette, a magyarországi korrupciós helyzetet bírálták

Az Ingeborg Grassle néppárti jelentéstevő által ismertetett dokumentum szerint "a korrupció jelenlegi szintje, illetve az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya hatással van az uniós források magyarországi felhasználására", ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. ( Nemrég hasonló eredményre jutott az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága is.)

A kormány reakciója erre ez volt: „Soros brüsszeli zsoldosai már az utolsó simításokat végzik a Magyarországot elítélő Soros-jelentésen. Mindent bevetnek, hogy lejárassák hazánkat és beavatkozzanak a magyar választási kampányba. Azért teszik ezt, mert ők egy bevándorláspárti ellenzéki kormányt akarnak április 8. után Magyarországon látni.  Egy olyan kormányt, amely velük együtt lebontja majd a határzárat és végrehajtja a migránsok betelepítését."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.