Hiába jutott ki Izland először a világbajnokságra, az ország vezetői tiltakozásképp nem mennek el Oroszországba

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az izlandi külügyminisztérium hétfő este jelentette be, hogy diplomáciai szinten bojkottálni fogják a nyári, Oroszországban megrendezendő világbajnokságot. Az ok a Nagy-Britanniában idegméreggel elkövetett támadás, mely mögött a brit kormány és a nemzetközi közösségek az orosz kormányt gyanítják, és amit Moszkva folyamatosan tagad. 

A külügyminisztérium közleménye szerint hiába jutott ki a válogatott története során először a világbajnokságra, az izlandi vezetők közül senki nem lesz ott a rendezvényen. Az ország emellett minden magas szintű, két oldali párbeszédet felfüggesztett Oroszországgal. 

A reykjavíki kormány ezenkívül világos válaszokat vár Moszkvától a Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya elkövetett támadás ügyében.  

Hétfő este Spanyolország, Albánia és Norvégia is orosz diplomaták kiutasításáról döntött, és azóta az ausztrál miniszterelnök is hasonló lépések lehetőségét vetette fel. Korábban összesen 18 ország - köztük 15 EU-tagállam, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna - több mint száz orosz hírszerző kiutasításáról döntött. Magyarország is kiutasított egy diplomatát, de az ő ügye állítólag összefügg Kovács Béla ügyével is. (via AFP, MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.