Külföldi segélyszervezetekkel álltak kapcsolatban, mindhármukat elítélték

Pontosan 68 évvel ezelőtt hoztak ítéletet Vági Ferenc, dr. Kálmán András és Dobó Jánosné ügyében. A vád szerint „mindhárom terheltnek kapcsolata volt külföldi segélyszervezetekkel, amelyek hírszerző tevékenységet is folytattak”. Vági Ferencet halálra ítélték, az ítéletet végre is hajtották, Dobó Jánosnét 6 év, dr. Kálmán Andrást 15 évi fegyházbüntetésre ítélték. Az ügyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára idézte fel Facebook-oldalán

Az ítélet szerint a „népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedésben való részvétel és kémkedéssel elkövetett hűtlenség bűntette miatt” kellett felelniük. 

A megállapított tényállás szerint mindhárom terheltnek kapcsolata volt külföldi segélyszervezetekkel, amelyek hírszerző tevékenységet is folytattak.

Drittenbass Antónia (Dobó Jánosné) svájci magyar kommunista emigráns csoport tagja volt, 1946-tól a Centrale Sanitaire Suisse képviseletében a magyarországi gyermekotthonok ellátásában segédkezett. Három Pest környéki városban (Újpesten, Csepelen és Kispesten) és Kőbányán poliklinikával egybekötött napközi otthonokat állított fel, és tervbe vette 100 ágyas gyermek TBC-otthon felállítását. Az ÁVH 1949-ben, a Rajk-ügyben férjével együtt vette őrizetbe szervezkedés, valamint hűtlenség alapos gyanúja alapján. Akkor három hónapos csecsemőjét elszakították tőle, soha többé nem látta.

1955-ben bizonyíték hiányában felmentették az ellene hozott vádak alól, 1963-ban a Legfelsőbb Bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel. Dobóné 1954-ben, a börtönben halt meg kezeletlen cukorbetegség miatt. Dr. Kálmán András, aki a spanyol polgárháborúban is részt vett orvosként, a hivatalos közlés szerint 1952-ben felakasztotta magát cellájában.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.