200 ezer kézi lőfegyvert gyárt le Magyarország

Simicskó István magyar és Karla Slechtová cseh védelmi miniszterFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten jelentették be, hogy Magyarország gyalogsági kézi lőfegyverek gyártásába fog. 

A vonatkozó licenszszerződést szerdán David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója ugyanitt írta alá. Utóbbira azért is volt szükség, mert a fegyvereket első lépésben cseh licensz szerint kezdik majd összeszerelni, és csak 2019 januárjától folytatódik a teljes gyártás Magyarországon. 200 embernek lesz ezáltal munkahelye. 

Simicskó szerint a bejelentés természetesen történelmi jelentőségű, és általa mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség fejlesztése is. A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy külön jó hogy egy visegrádi országgal állapodtak meg mert fontos, hogy a térség országai „különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék”.

Slechtová arról beszélt, hogy Csehország minden közös védelmi ipari együttműködést támogat a magyarokkal: „A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. E Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.”

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.