200 ezer kézi lőfegyvert gyárt le Magyarország

politika
2018 március 28., 11:28
comments 171

Simicskó István magyar és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter
photo_camera Simicskó István magyar és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten jelentették be, hogy Magyarország gyalogsági kézi lőfegyverek gyártásába fog. 

A vonatkozó licenszszerződést szerdán David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója ugyanitt írta alá. Utóbbira azért is volt szükség, mert a fegyvereket első lépésben cseh licensz szerint kezdik majd összeszerelni, és csak 2019 januárjától folytatódik a teljes gyártás Magyarországon. 200 embernek lesz ezáltal munkahelye. 

Simicskó szerint a bejelentés természetesen történelmi jelentőségű, és általa mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség fejlesztése is. A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy külön jó hogy egy visegrádi országgal állapodtak meg mert fontos, hogy a térség országai „különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék”.

Slechtová arról beszélt, hogy Csehország minden közös védelmi ipari együttműködést támogat a magyarokkal: „A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. E Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.