200 ezer kézi lőfegyvert gyárt le Magyarország

Simicskó István magyar és Karla Slechtová cseh védelmi miniszterFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Simicskó István honvédelmi miniszter és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten jelentették be, hogy Magyarország gyalogsági kézi lőfegyverek gyártásába fog. 

A vonatkozó licenszszerződést szerdán David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója ugyanitt írta alá. Utóbbira azért is volt szükség, mert a fegyvereket első lépésben cseh licensz szerint kezdik majd összeszerelni, és csak 2019 januárjától folytatódik a teljes gyártás Magyarországon. 200 embernek lesz ezáltal munkahelye. 

Simicskó szerint a bejelentés természetesen történelmi jelentőségű, és általa mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség fejlesztése is. A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy külön jó hogy egy visegrádi országgal állapodtak meg mert fontos, hogy a térség országai „különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék”.

Slechtová arról beszélt, hogy Csehország minden közös védelmi ipari együttműködést támogat a magyarokkal: „A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. E Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.