A kormány Facebook-oldalán jelentkezett az ügyvéd, akinek leveléből kamu világösszeesküvést próbált fújni a Fidesz

2018 március 28., szerda 18:05
278

Kedden indított újabb támadást a kormányzati kommunikáció a Helsinki Bizottság ellen: a fideszes államtitkár, Tuzson Bence egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hiába kérik, nem fogják kiadni a Helsinki Bizottságnak az üres állami tulajdonú lakások listáját, mert oda a civil szervezet nyilván migránsokat telepítene be.

Már az esemény előtt lehetett sejteni, hogy itt valami nem stimmel, mivel a Helsinki Bizottság közleményben jelentette be a sajtótájékoztató meghirdetésére reagálva, hogy nem is kértek ilyen adatokat a kormánytól. 

Tuzson ennek ellenére megtartotta a sajtótájékoztatóját, ahol elmondta, hogy a fővárosi, üresen álló állami tulajdonú ingatlanok tárgyában fordult közérdekű adatigényléssel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz egy, a helsinki Bizottsággal kapcsolatban lévő ügyvéd. Majd hozzátette, hogy a kormány szerint a Soros-szervezetek az ellenzék győzelmében reménykedve már a kötelező betelepítéssel érkező migránsoknak keresnek lakóhelyet. A bejelentés rögtön végigfutott a teljes propagandamédián, a kormány pedig közzétett egy anonimizált levelet, amire alapozta az egész sztorit:

Fotó: Takács Máté

A levelet kitették a kormány Facebook-oldalára is, ott viszont ráismert feladója, Kárpáti József ügyvéd is, aki kommentben ezt írta: 

Az adatigénylést én kértem egyéni ügyvédként, megjegyzem, a Nemzeti Vagyonkezelőtől, nem a Kormánytól. Egy öröklési ügyben szeretném felkutatni egy ügyfelem 2017-ben elhunyt rokona után fellelhető ingatlanvagyont. Az ügyfelem nem migráns. A levelet hozzájárulásom nélkül, a céljától eltérően használták fel.

Azaz adatigénylésének semmiféle köze nem volt bármiféle migránsbetelepítési kísérlethez vagy hasonlóhoz. 

Kárpáti József a 444-nek elmondta, hogy egy kolléganőjével beszélgetett, és ekkor villant be a számára, hogy lehet, az ő leveléről van szó. A hírt már hallotta korábban is, de nem kapcsolta össze a levéllel, mert olyan abszurdnak tűnt. De megnézte Facebookon, és valóban látta, hogy az ő leveléről van szó. 

A Fidesz azért kapcsolhatta össze őt a jogvédő szervezettel, mivel Kárpáti 15 éve a Helsinki Bizottság tagja, de mint elmondta, 12 éve semmilyen munkát nem végez a számukra, tagi jogait gyakorolja, azaz évente kétszer eljár közgyűlésre. 

Elmondta azt is, hogy mivel a levelet a Nemzeti Vagyonkezelőnek küldte, és nem járult hozzá, hogy továbbítsák a kormánynak, az adatvédelmi hatósághoz, illetve a Magyar Ügyvédi Kamarához fordul, és bejelenti a visszaélést. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt