Belenéztünk az energiaipar kristálygömbjébe, és láttunk egy kis homályos jövőt

energia
2018 március 28., 07:42

Essen a Ruhr-vidék egyik meghatározó iparvárosa. Irdatlan mennyiségű szenet füstöltek itt el a németek, hogy energiát csináljanak belőle, amivel aztán kiváló kések és villák, biciklik, Mercedesek, tankok készítésére alkalmas acélt lehetett előállítani.

Azóta kicsit változtak a dolgok. Ma már nem csak szénből tudunk elektromos energiát fejleszteni, a legnagyobb esseni bányaüzemből pedig múzeum lett. Ennek a múzeumnak a szomszédságában található az a kocka alakú, összevissza ablakaival és egyszerűségével lenyűgöző betonblokk, amelyben az E.ON, ez a hatalmas német, pontosabban multinacionális energiavállalat tartott konferenciát, Innovation Days címmel, nem meglepő módon az innováció témájában. Mutatom az épületet, mert érdekes:

Dizájn- és management-tudomány oktatása folyik ebben az épületben Essenben, meg néha konferenciákat tartanak benne
photo_camera Dizájn- és management-tudomány oktatása folyik ebben az épületben Essenben, meg néha konferenciákat tartanak benne

Mutatnék más érdekes képeket is a kétnapos rendezvényről, melyre az E.ON meghívására utaztam ki, de sajnos ez nem fog menni. Ez ugyanis nem erődemonstráció, technológiai bemutató volt, hanem egy kifejezetten bensőséges, ha tetszik, intim, elsősorban a cég menedzsereinek, részvényeseinek, partnereinek szóló lelkesítő kampány arról, hogy ne féljenek a jövőtől, sőt: merjék ők maguk alakítani a jövőt. Olyan izgalmasan hangzó státuszú előadók léptek fel, mint a Google "Vezető Innovációs Evangelistája"vagy az SAP "Vezető Dizájner & Futurológus"-a, lángoló tekintetű, kicsit őrült messiások, akik szerint a jövő jó dolog, a változás még jobb, a jövőbe vivő változásokat előidéző innováció meg a lehető legjobb, és ennél már csak egy legeslegjobb van: a hamarosan mindent átszövő, mindenhova beépülő Mesterséges Intelligencia.

Azaz: What is The Future? Vicces a jövőkutató bácsi
photo_camera Azaz: What is The Future? Vicces a jövőkutató bácsi

A két nap alatt lenyomott tucatnyi szeánszot értelemszerűen nem tudom a maga teljességében átadni itt és most egy cikkben, ezért egy sommás bekezdésben foglalom össze a lényeget.

Az elektromos energia-termelés egyre inkább decentralizálódik, egy kicsit hasonlóan, ahogy az internet robbanása változtatta meg az információhoz való hozzáférést a tömegek számára. A házi erőművekkel (napelemek), új energiatárolókkal (Powerwall, az elektromos autók akkumulátorai) egyre jellemzőbb lesz a kétirányú energiaáramlás, ráadásul egyre több kis közösség veszi a maga kezébe a saját energia-ellátását. (Ezzel kapcsolatban hallgathattuk meg az LO3 nevű amerikai kis cég ügyvezetőjét is, amely Brooklynban segített létrehozni egy blockchain-szemléletben megépített mini-hálózatot, microgrid-et.) A sok kis termelői-fogyasztói kör persze nincs elvágva a hálózattól, azt mintegy felhőként használva nagyon is részei maradnak a nagy egésznek. És ezt a felhőt ugye kezelni kell valakinek - ez a valaki szeretne lenni az E.ON.

A mesterséges intelligencia pedig az elképzelésük szerint ennek a felhőnek és a sok kis hálózatnak a menedzselésében fog majd segíteni. Hogy miként, azt persze még nem tudni, de az energia áramlásával kapcsolatos irdatlan mennyiségű adat elemzésével egészen új lehetőségek nyílnak nem csak az energiatermelés és -elosztás hatékonyabbá tételében, de a gyártásszervezésben is, és ezekből a lehetőségekből pénzt is lehet csinálni. Hát, valahogy így.

Az E.ON amúgy nem csak előadás-sorozatot szervezett minderről, konkrét üzleti lépéseket is tett a jövő irányába. Pár napja jelentették be, hogy megvették (illetve elcserélték) az RWE-től, a másik nagy német energetikai cégtől az Innogy-t, a megújuló energiával és "kistermelőkkel" foglalkozó leányvállalatot, ugyanakkor igyekszik megválni erőműveitől (Magyarországon például már gyakorlatilag nincs olyan erőmű, ami az E.ON-é lenne.) A cég immár főként a hálózatra, az alhálózatok menedzselésére és egyedi ügyfélmegoldásokra koncentrál: nem megtermelni, hanem kezelni akarja az ide-oda cikázó elektromos energiát.

Egyszerre lelkesítő és lehangoló volt látni, hogy milyen nagyon messze van a mi kis provinciális valóságunktól ez az egész. Miközben itt Paks 2-ről beszélgetünk, meg napelem-adóról, meg a szélerőművek ellehetetlenítéséről, vagy arról, hogy most akkor ki kitől veszi meg a Visontai Erőművet, valahol Európa szerencsésebb vidékein már arra készülnek, hogy milyen lesz, amikor gépi intelligencia osztja-szorozza a milliónyi pontban megtermelt és raktározott, jórészt tiszta energia útját valami egyelőre elképzelhetetlen, de mindenképp faszagányos új világ megteremtése érdekében.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.