Lázárék nagyjából betiltják a szélerőműveket

2016 szeptember 2., péntek 18:38
414

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament elé terjesztette a villamosenergia-törvény módosítását. A javaslat felhatalmazza a kormányt - az eddigi energiahatósággal szemben -, hogy megállapítsa mennyi szélerőmű építésére adhatnak ki engedélyt, írja a Napi.hu.

A törvényjavaslat kimondja, hogy szélerőmű világörökségi és természetvédelmi területen nem építhető. Más területeken a kormány akkor engedélyezhet - nem háztartási - szélerőműveket, ha az nem veszélyezteti a villamosenergia-rendszer teljesítményét, egyensúlyát (mivel ugye nem fúj mindig a szél). A törvényjavaslat indoklása utal arra is, hogy a szélerőművek létesítésénél figyelmemmel kell lenni táji értékekre, területekre.

Az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem finomkodott, azt mondták a Magyar Narancsnak, hogy "nem tartják indokolnak" új szélerőművek építését.

Magyarországon egyébként 2006 óta nem adtak ki engedélyt szélerőmű építésére. Atomerőmű építésére viszont igen. (Napi.hu, törvény [pdf])

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt