Lázárék nagyjából betiltják a szélerőműveket

gazdaság
2016 szeptember 02., 18:38
comments 408

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament elé terjesztette a villamosenergia-törvény módosítását. A javaslat felhatalmazza a kormányt - az eddigi energiahatósággal szemben -, hogy megállapítsa mennyi szélerőmű építésére adhatnak ki engedélyt, írja a Napi.hu.

A törvényjavaslat kimondja, hogy szélerőmű világörökségi és természetvédelmi területen nem építhető. Más területeken a kormány akkor engedélyezhet - nem háztartási - szélerőműveket, ha az nem veszélyezteti a villamosenergia-rendszer teljesítményét, egyensúlyát (mivel ugye nem fúj mindig a szél). A törvényjavaslat indoklása utal arra is, hogy a szélerőművek létesítésénél figyelmemmel kell lenni táji értékekre, területekre.

Az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem finomkodott, azt mondták a Magyar Narancsnak, hogy "nem tartják indokolnak" új szélerőművek építését.

Magyarországon egyébként 2006 óta nem adtak ki engedélyt szélerőmű építésére. Atomerőmű építésére viszont igen. (Napi.hu, törvény [pdf])

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.