Erősebb ENSZ-et akar az új német külügyminiszter

külföld
2018 március 28., 14:08
comments 31

A világszervezet szerepének erősítése mellett foglalt állást szerdán New Yorkban a világszervezetben tett bemutatkozó látogatásán Heiko Maas új német külügyminiszter.

Maas szerint az ENSZ szerepének erősítésére van szükség olyan időkben, amikor egyre gyakoribbakká válnak a nemzeti külön utak.

"Olyan időkben élünk, amikor nagyobb igény van az ENSZ-re, és nem kevesebb, mint az egyesek gondolják" - hangsúlyozta Maas. A német szociáldemokrata politikus ezzel kapcsolatban utalt Donald Trump amerikai elnökre, aki kritikusan tekint a 193 tagállammal rendelkező világszervezet tevékenységére.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A dpa német hírügynökség szerint Maas New Yorkban mindenekelőtt támogatást kíván szerezni ahhoz, hogy Németország 2019/2020-ban ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehessen.

" Vállaljuk a felelősséget, és a jövőben is vállalni akarjuk" - emelte ki Maas utalva arra: António Guterres ENSZ-főtitkár előtt kifejezésre juttatta Németország készségét arra, hogy "felelősséget vállaljon minden olyan kérdésben, amely a világszervezet napirendjén szerepel". Emlékeztetett: Németország az ENSZ második legnagyobb befizetője, illetve fontos szerepe van a békemissziókban is, amelyekhez csapatokkal járul hozzá. Hozzátette: Németország a BT-ben "a hamis hírek korában is józan ésszel akar majd eljárni".

A világszervezet Biztonsági Tanácsának vétójoggal nem rendelkező tíz nem állandó tagjából öt ország jelöltségéről június 8-án fognak szavazni az ENSZ Közgyűlésében. A nyugati államok két helyéért Németország mellett Belgium és Izrael száll ringbe. Maas ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: "nem valaki ellen, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik helyéért indulunk".

Németország eddig öt alkalommal volt a BT-tagja, legutóbb 2011-12-ben
Az ENSZ BT öt állandó, vétóhatalommal rendelkező tagja - az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország - mellett a testületnek tíz nem állandó tagja van, akiket két évre választanak. 

A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy az új német külügyminiszter csak New Yorkba látogatott. A washingtoni bemutatkozást későbbre halasztotta annak fényében, hogy a Donald Trump elnök által menesztett Rex Tillerson külügyminiszter már csak néhány napig van hivatalban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.