Szabad-e szavazni a Jobbikra? Erre a kérdésre válaszolt Alföldi Róbert, Nádas Péter és Lovasi András is

A Magyar Narancs megkérdezett egy rakás hazai közéleti szereplőt a liberális/ellenzéki oldalról, hogy szabad-e a Jobbikra szavazni. A kérdés adta magát, hiszen a nagy ellenzéki összefogási lázban a baloldali pártok táján is gyakran felmerül a kérdés, mit kéne kezdeni a legerősebbre mért ellenzéki párttal. 

A kérdés így hangzott: „Ha a Jobbik jelöltje a legesélyesebb kihívó a választókörzetben, szavazzon, szavazhat-e rá az a demokratikus értékek mellett elkötelezett választópolgár, aki kormányváltást akar?”

A válaszok pedig a csütörtökön megjelenő nyomtatott lapban fognak majd megjelenni, de a hvg.hu már szemlézett egy keveset előre. Cikkükből kiderül, hogy Alföldi Róbert például nehéz és félelmetes kérdésnek nevezte a felvetést, és elmondta, hogy erre nem lehet válaszolni anélkül, hogy nehezen, de átlépje önmagát. Majd egy hosszabb érvelős rész után erre jut: "igen, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, ha bármilyen minimális esélyt szeretnénk hagyni magunknak, hogy kormányváltás történjen. Vagy legalábbis ne legyen kétharmados többsége a jelenlegi hatalomnak." Alföldi szerint amúgy hamarabb kellett volna gondolkodni, de nem tették meg, így most kényszerhelyzetben vannak. 

Hajós András viszont semmilyen körülmények között nem szavazna a Jobbikra: szerinte "hit és eszmerendszer nélküli, cinikus politikai vállalkozók", akiknek politikai pályájából egyetlen állandó irány olvasható ki, a szavazatmaximalizálós menetelés a hatalom felé.

Lovasi András szerint viszont szabad: Hódmezővásárhely után hirtelen megérezte, mekkora megkönnyebbülést érezne, ha nem kéne állandóan Orbánékba botlania. Lovasi számára a várható "érdekes fordulatok" is jobb opciónak tűnnek, mintha marad a NER. 

Nádas Péter nemmel válaszolt, mert mint elmondta, ő minden körülmények között a szabadságvágy és az emberi jogok pártján van. Vekerdy Tamás szerint viszont igen, mert nincs most annál fontosabb, mint megszakítani azt a káros és veszélyes folyamatot, melyben az ország hosszú ideje vergődik.

A hosszabb válaszokat és a többiek válaszát a csütörtöki Magyar Narancsban lehet majd elolvasni. Alföldiék mellett Babarczy Eszter, Bojár Gábor, Iványi Gábor, Karafiáth Orsolya, Ludassy Mária, L. Ritók Nóra, , Papp Réka Kinga, Radnóti Sándor, Schilling Árpád és Ungváry Krisztián válaszolt a kérdésre. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.