Éjféltől újra üzemel a viharjelzés a nagyobb tavaknál

2018 március 31., szombat 21:16
77

A téli leállást követően ma éjfélkor újra üzembe helyezik a magyarországi tavak partjainál telepített viharjelzőrendszert - írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működnek viharjelző állomások április elejétől október végéig. Ahhoz, hogy mindenki megfelelően tudja értelmezni a rendszer által szolgáltatott információkat, az alábbi szabályokat kell ismerni a katasztrófavédelem szerint:

  • A magyarországi tavaknál működő viharjelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, a rendszer minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik.
  • Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés.
  • Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Amennyiben 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe.
  • Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt