Minden vízumigénylő facebookos adataira kíváncsi lenne az amerikai kormány

külföld
2018 március 31., 11:10
comments 92

A Trump-adminisztráció elkezdene gyűjteni egy sor adatot az Egyesült Államokba vízumot igénylő személyektől, például a közösségi médiás jelenlétükre vonatkozóan. Az amerikai külügy benyújtott egy javaslatot, amely szerint a vízumigénylőknek el kellene árulniuk részleteket a Facebbok vagy Twitter-adatlapjukkal kapcsolatban öt évre visszamenőleg.

De kérhetnének még tőlük utazási adatokat, telefonszámokat vagy e-mailcímeket is.

Az új szabályok évente 14,7 millió embert érintenének, olyanokat, akik bevándolróvízumért folyamodnak, és olyanokat is, akik nem bevándorló vízumot igényelnének, hanem például tanulni mennének az Egyesült Államokba.

A változtatások minden olyan állam polgárait érintenék, amely államokkal az Egyesült Államoknak nincsen vízummentességi megállapodása (Magyarországgal például van ilyen). Így akár Indiát, Kínát vagy Mexikót is.

Korábban ilyen jellegű adatokat csak olyanoktól kértek vízumigénylésnél, akik például terrorszervezetek fennhatósága alatt lévő területeken jártak korábban.

Az új javaslatot a kormány csütörtökön tette közzé, a következő 60 napban pedig véleményezni lehet, aztán döntenek a bevezetéséről. (Bloomberg, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.