A Kúria szerint sem szabályos, ha Orbán plakátjairól nem leolvasható, hogy a Fidesz vagy a kormány tette ki

POLITIKA
2018 április 01., 08:31
comments 201

A Kúria elítélte a Fideszt, mert Orbán Viktor egyik plakátjáról nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy azt a kormány vagy a párt adta-e ki. Az ítélet mégis elég bizarr, mert abban a bíróság úgy tesz, mintha csak egyetlen egy ilyen plakát lenne az országban. Így aztán bírságot sem szabtak ki. 

Nem lehetett leolvasni, ki tette ki

A Momentum Mozgalom március végén fordult a Budapest 12. számú körzet választási bizottságához Orbán Viktor plakátjai miatt, amiken a bal oldalt sötétkék keretezett mezőben a „Nekünk Magyarország az első” feliratot lehetett olvasni. A Momentum azért tett panaszt, mert szerinte a plakátról nem állapítható meg egyértelműen, hogy az a Fidesz támogatására buzdítanak-e vagy a kormányzati kommunikáció része. 

Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátját
photo_camera Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátját Fotó: Nyugat.hu

A kifogásban arra hivatkoztak, hogy „ a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveknek kizárólag az olyan plakát felel meg, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan megállapítható, hogy kinek a támogatására ösztönöz”.

Márpedig ezeken a plakátokon csak akkor vehető ki a támogatott szervezet vagy a megrendelő neve, ha 1 méternél közelebb megyünk, amit autóval, menet közben nem egyszerű megoldani. Megemlítették ezt is, hogy  a plakáton használt kék-fehér színkombinációt gyakran használja a kormány, a plakáton használt betűtípus pedig csaknem azonos a kormány által használt betűtípusokhoz. 

Az indoklás szerint mivel Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke, másrészt a Fidesz vezető politikusa is, amikor választási kampány időszakában valamely óriásplakáton feltűnik, a választópolgároknak egyértelműen gyorsan és kétségek nélkül tudnia kell, hogy Orbán Viktor a plakáton miniszterelnöki mivoltában, az állami közhatalom megtestesítőjeként közvetít valamilyen kormányzati közhatalmi üzenetet, vagy pedig az általa megformált üzenet egy kampányeszközhöz kapcsolódik és így mint fideszes politikus van jelen a plakáton és ösztönöz a Fidesz támogatására.

Bizonyítéknak csatoltak egy képet M3-as autópálya kivezető szakaszánál elhelyezett plakátról, amin az impresszumot csak 1 méternél közelebbről lehet elolvasni. A plakáton szereplő szöveg szerint azt a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség adta ki és tartalmazza a felelős kiadó nevét, funkcióját, valamint a rövid úton való elérhetőségeket is.

Az NVB szerint le lehet olvasni

A Nemzeti Választási Bizottság először elutasította a Momentum panaszát, „a benyújtott bizonyíték alapján egyértelműen nem megítélhető”, hogy leolvasható-e a plakátról, ki a kiadó. A testület abban sem látott problémát, hogy Orbán Viktor plakátjai nagyon hasonlítanak a kormány plakátjaira, mert szerinte „kizárható az, hogy a plakát bármilyen kormányzati intézkedésre vonatkozó tartalmat fogalmazna meg vagy ilyet sugallna. A feltüntetett szlogen egyszerű értékítélet, a jelölt karakteréről igyekszik a választópolgárban pozitív képet kialakítani”

A Kúria szerint ez az egyetlen necces plakát

A Momentum azonban fellebbezett az NVB döntése ellen. A Kúria most megállapította, hogy annál az egyetlen plakátnál, amit az  M3-as autópálya bevezető szakaszán lefényképezett, tényleg nem lehet rendesen elolvasni, hogy ki a kiadó. Ugyanakkor a Kúria hozzátette, hogy „a plakátok megközelíthetőségük, ráláthatóságuk és olvashatóságuk eltérő volta miatt általánosítható megítélés nem adható, erre a kérelmező sem szolgált bizonyítékkal”. 

Vagyis a Kúria nem feltételezi, hogy az országszerte szétterített plakátok között még lehet olyan, amiről nem lehet leolvasni, hogy a Fideszé. Ezért csak erre ez egy darab plakátra megállapította a jogsértést, és eltiltotta a Fideszt a további jogsértésektől. De mivel csak egy plakátról volt szó, a bírságot nem látta indokoltnak. 

A döntés után a Momentum felhívást tett közzé, hogy minél több plakátról, hogy a támogatóik küldjenek be minél több képet a hasonló plakátokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.