Zavargások Kasmírban, 17 halott

Felkelők rendőrök ellen Srinagar városábanFotó: HABIB NAQASH/AFP

Összesen 11 Pakisztán-párti lazáadó, három indiai katona és további három civil is meghalt Kasmír tartományban, ahol ismét zavargások törtek ki. 

Az indiai rendőrség szerint az események azzal kezdődtek, hogy szélsőségesek rátámadtak a biztonsági erőkre. Az összecsapásban a felkelők két katonai vezetőjük is meghalt, míg három indiai is halálos sebet kapott. 

Ezt követően Sopian körzet Draggad falujában hét felkelő, köztük két katonai halt meg a biztonsági erőkkel történt összecsapást követően, és három katona is halálos sebet kapott. Kacsdura településen három felkelővel végeztek, de három katona itt is elesett. Az ütközetek még zajlanak. 

Tüntetők kövekkel dobálták a biztonságiakat, akik ezek után könnygázzal oszlattak, és a tömegbe tüzeltek. Ekkor halt meg három civil is. Legalább harmincan meg is sérültek az összecsapásokban. 

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta mindkét ország magának követeli Kasmírt, amelynek egy részére Kína is igényt tart. 

A város déli része indiai, északi pedig pakisztáni ellenőrzés alatt áll. A két ország három háborút vívott egymással, ebből kettőt a himalájai régióért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a villongások a kasmíri határ mentén, a muszlim többségű indiai területen pedig a hindu és a muszlim közösségek között is gyakoriak az összetűzések. (Al-Jazeera / MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.