Zavargások Kasmírban, 17 halott

külföld
2018 április 01., 15:42
comments 46
Felkelők rendőrök ellen Srinagar városában
photo_camera Felkelők rendőrök ellen Srinagar városában Fotó: HABIB NAQASH/AFP

Összesen 11 Pakisztán-párti lazáadó, három indiai katona és további három civil is meghalt Kasmír tartományban, ahol ismét zavargások törtek ki. 

Az indiai rendőrség szerint az események azzal kezdődtek, hogy szélsőségesek rátámadtak a biztonsági erőkre. Az összecsapásban a felkelők két katonai vezetőjük is meghalt, míg három indiai is halálos sebet kapott. 

Ezt követően Sopian körzet Draggad falujában hét felkelő, köztük két katonai halt meg a biztonsági erőkkel történt összecsapást követően, és három katona is halálos sebet kapott. Kacsdura településen három felkelővel végeztek, de három katona itt is elesett. Az ütközetek még zajlanak. 

Tüntetők kövekkel dobálták a biztonságiakat, akik ezek után könnygázzal oszlattak, és a tömegbe tüzeltek. Ekkor halt meg három civil is. Legalább harmincan meg is sérültek az összecsapásokban. 

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta mindkét ország magának követeli Kasmírt, amelynek egy részére Kína is igényt tart. 

A város déli része indiai, északi pedig pakisztáni ellenőrzés alatt áll. A két ország három háborút vívott egymással, ebből kettőt a himalájai régióért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a villongások a kasmíri határ mentén, a muszlim többségű indiai területen pedig a hindu és a muszlim közösségek között is gyakoriak az összetűzések. (Al-Jazeera / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.