A NATO attól tart, hogy nem tud elég gyorsan mobilizálni Európában az oroszok ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A NATO a világ legnagyobb és legerősebb katonai szövetsége, elvben nem kellene léteznie olyan forgatókönyvnek, amiben bármilyen ellenséges országnak megérheti egy NATO-tagállam megtámadása, hiszen a NATO-szerződés kollektív védelmi klauzulája miatt elinduló szövetségi válaszcsapásnak gyorsnak, hatékonynak és erősnek kellene lennie.

A szövetség vezetői azonban az Oroszországgal fenntartott viszony elmérgesedése miatt attól tartanak, hogy egy esetleges orosz támadással szemben nem tudna idődben fellépni Európában a NATO. Az európai NATO-tagok védelmi képességei eddig is korlátozottak voltak, hiszen ezek az országok lassan mobilizálnak, az európai NATO pedig nem a gyors döntéshozataláról híres. Épp ezért a hidegháború idején az amerikaiak elvben folyamatosan készen álltak arra, hogy 10 napon belül 200 ezer katonát Európába tudjanak küldeni.

Ez ma nincs így, épp ezért a NATO vezetői inkább azon igyekeznek, hogy a nagyobb európai NATO-haderők mobilizációját gyorsítsák, és megkönnyítsék a szervezeten belüli döntéshozatalt.

A helyzet most egészen katasztrofális, a Wall Street Journal cikke szerint a NATO Európában pár ezer katonát tudna csak azonnal az oroszok ellen küldeni, annak ellenére, hogy létszám tekintetében ezeknek a hadseregeknek sincsen szégyellnivalójuk. Alap összesítése szerint jelenleg Olaszországban van 5 zászlóalj, ami NATO-irányítás alatt 10 napon belül harcra kész, valamint az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban 3-3 olyan, ami 30 napon belül.

Ez sírnivalóan rossz arány, éppen ezért tűzte ki célul a NATO vezetése, hogy képessé teszi az európai tagállamokat arra, hogy 30 nap alatt 30 ezer katonát és több mint 360 vadászgépet tudjanak mozgósítani az amerikaiak nélkül is. (Wall Street Journal)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.