Az, hogy Szkripal ajtókilincsén volt az idegméreg, arra utal, hogy Putyin köreiből hagyhatták jóvá a merényletet, és profik csinálták

külföld
2018 április 02., 10:21
comments 204

A Londonban élő volt brit-orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt március elején próbálták orosz idegméreggel meggyilkolni, a brit hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatokhoz köthető személyek. A nyomozás során kiderült az is, hogy az idegméreg Szkripal bejárati ajtajának kilincsén volt, itt érintkezett vele a volt kém, a lánya és más személyek is.

A New York Times a nyomozásban részt vevő forrásoktól úgy értesült, hogy a britek nagyon kockázatos és kifinomult akciónak tartják a kilincsre kent idegméreggel elvégzett merényletet, éppen ezért úgy gondolják,

kevés az esélye, hogy a Kreml beleegyezése nélkül történt volna.

Az idegméreg ráadásul annyira koncentrált volt, hogy a vegyülettel minden bizonnyal eleve csak szakértők tudnak megfelelően bánni is, nemhogy hozzáférni. Ezen kívül a mérget kifejezetten úgy kellett tervezni, hogy a kilincsen maradjon, ne veszítsen a hatásfokából, viszont megbízhatóan tapadjon is rá annak a kezére, aki a kilincshez hozzáért, ez pedig komoly kémiai szaktudást igényel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a valószínűleg Oroszországban előállított mérget be is kellett juttatni az Egyesült Királyságba, ez pedig szintén profikra vall. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.