Már attól is boldogabbak leszünk, ha csak 5 napig nem lépünk be a Facebookra

Három ausztrál kutató arra volt kíváncsi, pontosan hogyan mérhetőek azok az élettani hatások, amiket a Facebook használata a szervezetünkre gyakorol. Egy kísérletben két csoportra osztottak 138 aktív Facebook-felhasználót, és az egyik csoportban lévőket teljesen leállították a facebookozással, és a kísérlet előtt és után is több vizsgálatban hasonlították össze őket a normálisan facebookozó kontrollcsoporttal.

A tesztek alapján már 5 napnyi Facebook-megvonás is megnövekedett boldogságérzethez és alacsonyabb kortizolszinthez vezet, ami az alacsonyabb stresszt jelzi.

A nem facebookozó csoport tagjai azonban ennek ellenére is várták már a kísérlet végén, hogy visszamehessenek a Facebookra, és nem maradtak távol önszántukból az oldaltól még azután sem, hogy számukra is nyilvánvalóvá vált, hogy ez jót tesz nekik.

Pont ezért a kutatók szerint tovább kell vizsgálni a jelenséget, egyrészt azt, hogy a Facebookra visszatérés után milyen ütemben kezd el újra növekedni az emberek kortizolszintje, és hogy vajon öt napnál hosszabb kihagyás után nem kezd-e el Facebook nélkül is növekedni a stresszérzet. Erre is van esély, a kimaradástól való félelem évek óta ismert jelenség az internettel kapcsolatos kutatásokban, ez az, ami a legtöbb esetben visszahúzza a felhasználókat egy-egy közösségi platformhoz, hiszen egy idő után zavarni kezdi őket az érzet, hogy a rendszer nem jutalmazza őket, és lemaradnak a történésekről. (Inquisitr)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.