Miután az egyiptomi elnök minden ellenfelét ellehetetlenítette vagy megfélemlítette, 97 százalékos eredményt ért el a választáson

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt újraválasztották a szavazatok 97,08 százalékával, szinte ugyanolyan arányban mint az előző, négy évvel ezelőtti elnökválasztáson - a hétfőn közzétett végleges választási eredmények szerint. 

A választási részvétel 41,05 százalékos volt - közölte sajtóértekezletén Lasín Ibrahim az országos választási hatóság vezetője.

Fotó: MOHAMED EL-SHAHED/AFP

A részvételi arány annak ellenére lett ilyen alacsony, hogy a háromnapos, múlt heti választási folyamat során az illetékesek megfigyelők szerint a lehető legtöbb embert próbálták szavazásra bírni, voltak bejelentések arról is, hogy pénzzel próbálták szavazásra bírni az embereket

Szíszinek csak egy vetélytársa volt, Músza Musztafa Músza - maga is buzgó támogatója a hivatalban lévő elnöknek -, miután januárban az összes komoly ellenzéki jelölt kényszerűen leállította kampányát. Músza, aki szinte az utolsó pillanatban jelezte indulási szándékát, a hivatalos végeredmény szerint a voksok alig 2,92 százalékát kapta.

Az elnök fő kihívóját letartóztatták, kampányfőnökét megverték, míg más jelöltek maguktól visszaléptek, megfélemlítésre panaszkodva. Szíszi azt állította, hogy ő több ellenjelöltet szeretett volna, és nincs köze a visszalépésekhez.

A választási bizottság hétfői televíziós közlése szerint a választás szabad és tisztességes volt.

Az alacsonyabb részvétel csalódás lehet Szíszi számára, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy inkább népszavazásnak tekinti a választást. A 2014-es elnökválasztáson némileg magasabb, 47 százalékos részvételt regisztráltak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.