Az LMP-sek és jobbikosok kétharmada visszalépéseket szeretne látni

POLITIKA
2018 április 03., 07:43
comments 528
Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Vona Gábor a benzinkút kávézójában tárgyal
photo_camera Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Vona Gábor a benzinkút kávézójában tárgyal Fotó: botost/444.hu

A Medián készített felmérést a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány felkérésére arról, hogy milyen viselkedést várnak el pártjaiktól a választók a választásig hátralévő egy hétben. 

A kutatásból az derül ki, hogy a kormányváltást akaró választók kétharmada, 67 százalék szeretné, ha az esélytelenebb egyéni jelöltek visszalépnének a körzetükben induló esélyesebbek részére. 

A március 17 és 28 között, 1200 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a 

  • DK-sok 81 százaléka,
  • az MSZP-Párbeszéd szavazóinak 69 százaléka,
  • az LMP-sek 67 százaléka,
  • és a Jobbik szavazóinak 67 százaléka 

is azt szeretné, ha az ellenzéki pártok egyéniben visszalépnének a helyben esélyesebb jelöltek javára. Még a kormányváltást akaró párt nélküliek 63  százaléka is ezzel ért egyet, és mindössze 13 százaléka a kormányváltóknak utasítja el a visszaléptetéseket. 

A Medián külön rákérdezett a baloldali pártok koordinációjára is, és az derült ki, hogy az LMP szavazóinak 67 százaléka szerint a pártjuknak koordinálnia kellene a többi balos párttal akkor is, ha a Jobbik ebbe nem megy bele. 

Korábban Szél Bernadették ugye azzal hagytak fel a tárgyalásokkal, hogy ha Vona Gáborék nem akarnak egyezkedni, márpedig nem akarnak, akkor különalkuknak nincs értelme. 

Érdekesség, hogy ha nem lesznek megállapodások, és a Fidesz nyer, akkor azért a kormányváltó szavazók 47 százaléka szerint Vona Gábor, 42 százalék szerint GYurcsány Ferenc, 34 százalék szerint Szél Bernadett és 28 százalék szerint Karácsony Gergely lesz leginkább okolható. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.