Szűk Fidesz-győzelemben reménykednek a piacok

PÉNZ
2018 április 03., 10:54

A Bloomberg összesítése alapján a befektetők abban reménykednek: megtartja abszolút többségét a parlamentben a Fidesz, tovább folytatja gazdaságpolitikáját, de nem szerez túlzottan nagy, kétharmados hatalmat. A piacok arra számítanak, hogy ebben az esetben folytatódik az óvatos költségvetési politika és gazdasági növekedés, ahogy a politikaközeli üzletemberek és oligarchák pénzelése is. 

Ez a forgatókönyv elsősorban azért látszik vonzónak a befektetők számára, mert minden más opció elég sötét jövőképpel fenyeget. Egy kétharmados felhatalmazás után a Fidesz valószínűleg tovább gyengítené a demokratikus intézményrendszert és a jogállamot, ami megingatná a piacok bizalmát is, de nem jobbak a kilátások a másik irányban sem.

Ha esetleg az ellenzéki pártok kerekednek felül, legalább ekkora felfordulásra lehet számítani, mivel egyelőre nem látszik olyan politikai konstrukció, amelyik stabilan tudná kormányozni az országot. 

A Hold Alapkezelő nevében Zsiday Viktor is a köztes megoldás szolgálja a piac érdekeit, hiszen a belső fogyasztás emelkedik, a vállalati befektetések stabilak, a következő két-három év kiszámíthatónak látszik. Az Aberdeen Asset Management részéről Szabó Viktor ezt annyival egészítette ki, hogy abszolút többség esetén folytatódni látszik az egyes szektorokban való bevásárlás. Az eddigi pozitív tendencia folytatódására számít a UBS-s Tilmann Kolb is. 

Abban van leginkább vita az elemzőkk között, hogy a túlnyerés vagy az ellenzéki győzelem jelentene-e nagyobb rizikót a forintra, de abban egyetértés mutatkozik, hogy mindkettő kockázatokat hordoz Magyarország rövidtávú stabilitására nézve. (Bloomberg)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.