Mi van, ha a poén csattanója a Fidesz győzelme lesz?

2018 április 4., szerda 8:04

Öt nappal a választás előtt komoly dilemmával kéne szembenéznie a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak. A viccpártként indult, és még mindig viccpártnak tűnő alakulat 50 39> körzetben tudott jelöltet állítani, ezzel jogosulttá vált az országos listaállításra, illetve 150 millió forint kampánytámogatás felvételére.

Ötven jelöltjük közül viszont csupán 17 10* indul olyan körzetekben, ahol szereplésük nagy valószínűséggel nem lesz hatással a végeredményre. 

A maradék 33 jelöltjük olyan körzetekben indul, ahol az ellenzék, vagy legalább a baloldali ellenzék teljes összefogásával legyőzhető a Fidesz jelöltje. Ezekben a körzetekben még az MKKP jelöltjeire leadott szavazatokon is múlhat, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki jelölt diadalmaskodik.

Az MKKP így egyrészt kockáztatja a 150 milliós kampánytámogatást, amiből a kampányban finanszírozott akciókat, bár hogy mennyit költöttek, azt még nem sikerült megtudnom. Kerestem Kovács Gergely pártelnököt, de még nem reagált telefonos és írásos megkeresésemre. 

Ha pedig úgy döntenek, hogy a listaállításhoz minimálisan szükséges 27 jelöltjüket állva hagyják, akkor a viccük csattanója kormánypárti jelöltek győzelme lehet az ellenzék számára is nyerhető választókerületekben.

Az MKKP-nek amúgy akkor is vissza kéne fizetnie a kampánytámogatást, ha a listájuk nem szerez legalább egy százaléknyi szavazatot - ez a jelenlegi részvételi becslések alapján 40-50 ezer szavazatot jelent országosan. Kovácsot arról kérdeztem, hogy terveznek-e visszaléptetéseket, illetve mennyi pénzt költöttek eddig a kampányban. Választ ugyan nem küldött a megkeresésemre, de fél nappal később az MKKP ezt a videót tette közzé a Facebook-oldalán:

*Pontosítás 16:09: Tévesen állítottam, hogy az MKKP-nek 50 választókerületben volna jelöltje. A párt ennél több körzetben próbálkozott, de végül 39-ben sikerült jelöltet állítaniuk, közülük 10 indul olyan körzetben, ahol a szereplésük nagy valószínűséggel nem befolyásolhatja a végeredményt.