Beperelték az orvost, aki saját spermájával termékenyítette meg páciensét

2018 április 5., csütörtök 7:03
170

Kelli Rowlette csak meg akarta tudni, hogy kik lehetnek a felmenői. Ezért elküldte DNS-mintáját a családfakutatást genetikai módszerekkel végző Ancestry.com weboldalnak. Amikor visszakapta az eredményt, tévedésre gyanakodott. A szájt tájékoztatása szerint ugyanis az apja valójában nem is az apja.

Aztán kiderült, hogy nem a tesztek tévedtek. Rowlette-nek genetikai értelemben valóban nem az apja az apja. Hanem az az idahói nőgyógyász, Gerald Mortimer, aki 37 éve elvégezte a mesterséges megtermékenyítést.

Rowlette-et az egész történet sokként érte, mert egészen addig arról se tudott, hogy nem természetes úton fogant. Időközben elvált szülei csak akkor árulták el ezt neki, amikor a genetikai vizsgálatok eredményeivel szembesítette őket.

Rowlette most keresetet nyújtott be az idahói orvos, Gerald Mortimer ellen. A periratok szerint szülei, Sally Ashby és Howard Fowler azért fordultak Mortimerhez, mert Fowler alacsony spermaszáma és Ashby méhkondíciója miatt a természetes fogantatásra nagyon kicsi esély volt. Végül egy olyan eljárást választottak, amiben Ashbyt Fowler és egy donor spermájának keverékével termékenyítették meg. Ashby és Fowler még azt is meghatározták, hogy a donor egy 180 centinél magasabb, barna hajú, kék szemű egyetemi hallgató legyen. Mortimer viszont inkább a saját spermáját használta.

Ashby és Fowler azt mondják, hogy ha tudták volna, hogy Mortimer a saját spermáját fogja használni, nem egyeztek volna bele az eljárásba. De nem gyanakodtak, bár azt azért elmesélték a bíróságon, hogy amikor elköltöztek Idahóból, az orvos, aki világra segítette Rowlette-et és gyerekorvosként is ellátta, elsírta magát. Ami érthető is, a keresetlevél szerint Mortimer tudta, hogy ő a gyermek biológiai apja.

A periratok szerint Rowlette 2017-ben, miután megkapta a genetikai vizsgálat eredményeit, azzal kereste meg az anyját, hogy a teszt biztos téves. Anyja azonban kétségbe esett, amikor meghallotta, hogy a vizsgálat szerint Mortimer az apa. Ashby ezután kereste meg volt férjét, de úgy döntöttek, hogy megőrzik a titkukat. Rowlette viszont időközben azt is felfedezte, hogy anyakönyvi kivonatát Mortimer töltötte ki és írta alá. Ekkor "pánikban" hívta a szüleit, akik végül beavatták fogantatása történetébe. (Via BBC)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt