A rákhoz hasonlította az orbáni nacionalizmust a luxemburgi külügyminiszter

Fotó: Courtesy Photo / James Fidel

Jean Asselborn a német Die Weltnek nyilatkozott a kétharmados Fidesz-győzelmet hozó magyar választások után és azt sürgette, hogy Németországnak, Franciaországnak, továbbá minden, ezidáig „közönyös” országnak az európai egyezmények szerint fel kell lépnie a magyar „értéktumorral” szemben - írja az MTI.

A külügyminiszter szerint az egységes Európa épp azért jött létre, hogy ne engedje meg a nacionalist ideolgóiák feltámadását, és megakadályozza a XX. század első felében bekövetkezett tragédiák megismétlődését. 

Erre a közös értékeken alapuló unió a garancia, amit most a magyar modell azzal veszélyeztet, hogy rossz példát mutat más közép-európai országok, akár  a lengyelek, vagy más nagyobb tagországok számára. Az orbáni minta Asselborn szerint úgy terjedhet mint a rák, ezért az uniónak döntenie kell: 

"Vagy hagyja érvényesülni az orbáni logikát, prioritásként tekint a tömeges migráció jelentette veszélyre és a keresztény értékek felbomlására, ami ellen védekezni kell, vagy megállítja ezt a hallatlan rémhírterjesztési kurzust, és kiáll az emberi értékek, a közösség és a béke Európai Uniójáért".

Asselborn szerint Orbán Viktor megvezette a magyarokat, mert országának nem a bevándorlás, hanem az egyre több fiatalt érintő kivándorlás az igazi problémája. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.