Életben maradhat a kutya, aki megölte gazdáját és fiát Németországban

ÁLLAT
2018 április 09., 19:13
comments 158

Április 4-én jelentette a német rendőrség, hogy egy staffordshire terrier keverék kutya megölte gazdáját, egy 52 éves, kerekesszékes nőt, és a nő 27 éves fiát. A rendőröket egy családtag értesítette, miután nem tudott kapcsolatba lépni hozzátartozóival, az ablakon keresztül pedig egy élettelen testet pillantott meg a Hannover melletti településen lévő lakásban. 

A hatóságok akkor befogták a Chico névre keresztelt kutyát, és eredetileg úgy nézett ki, hogy el fogják altatni. Ugyanakkor hétfőn bejelentették, hogy lehet, hogy elmarad a kivégzés, ugyanis az önkormányzat korábban hibákat követhetett el a kutya esetében. A Chico életben maradását kérő online petíciót pár nap alatt több mint 250 ezer ember írta alá. 

Mint azóta kiderült, az önkormányzati szerveknek évekkel ezelőtt tudomása volt róla, hogy egy rendkívül agresszív, veszélyes harci kutya él a családdal, de nem léptek közbe. Pedig a korábban megismert információk alapján el kellett volna venniük az állatot a családtól. Mivel hatósági mulasztás is történt, ezért most azt vizsgálják, hogy van-e mód arra, hogy Chicót egy viselkedési problémákkal küzdő kutyák számára fenntartott elkülönítőbe helyezzék el. A helyi állategészségügyi szövetség vezetője közölte, hogy ha egy állatmenhely lehetőséget jelent akkor a kutya életének megmentésére, akkor az egyetlen kérdés az marad, hogy ki fizesse majd az ellátását. 

A helyi sajtó beszámolója szerint a kutyát nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg a nő, miután egykori férjét kiengedték a börtönből. A férfi korábban baltával támadt a nőre, aki a sérülései miatt kerekesszékbe került. A szomszédok elmondása szerint saját és négy gyermeke védelmében vette a kutyát, akit a pincében egy ketrecben tartottak. 

2011-ben egy szociális munkás látogatta meg a családot, mert a 20 éves gyereknek tanulási nehézségei voltak, és ő intézte el, hogy a gyerek kiképzőhöz vigye a kutyát, mivel észrevette, hogy a család nem tud mit kezdeni az állat állandó agressziójával. Jelentést is írt ekkor, amiben az állt, hogy a kutyát alighanem korábban egy "harci géppé" képezhették ki, mielőtt még a családhoz került.

A kutyakiképző továbbította az ügyet az állatorvosi hatóságnak, melynek azt kellett volna eldöntenie, hogy a kutya a családdal maradhat-e. De miután a nő nem vitte el a kutyát a hatóságokhoz, az ügy elfelejtődött. Közben a szomszédok többször jelezték, hogy a kutya állandóan ugat, de ebből sem lett semmi. 

A hétvégén többen tüntettek is az állategészségügyi hivatal előtt Hannoverben, azt követelve, hogy ne öljék meg az állatot. Állítólag több százan jelentkeztek, hogy szívesen befogadnák a kutyát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.