Gyurcsány: Az ellenzék eszköztelen a nyilvánosságot uraló kormánnyal szemben

Gyurcsány Ferenc a választások éjszakáján arról beszélt, hogy délután még sokkal bizakodóbb volt, de mostanra csak egyetlen kérdés maradt, hogy lesz-e a Fidesznek kétharmada. Még reménykedik benne, hogy ez nem történik meg, mert a kétharmados, fékevesztett Fidesz a határtalan agresszió és az embertelenség politikáját folytatná

A DK elnöke elismerte, hogy nem találták az ellenszerét annak az „egyetlen egy ügyere épülő, ellenségkép-építő, iszonyatos médiakampánnyal támogatott politikának”, amit a Fidesz az elmúlt években folytatott. 

A saját részéről persze pozitívumként értékelte, hogy a Demokratikus Koalíció életében először jutott be a parlamentbe, és megkétszerezi a mandátumainak számát, a negyedik legnagyobb parlamenti párt lesz. De dolgoznak, hogy feljebb jussanak a ranglistán. Hozzátette, hogy ennél az egy pártot érintő sikernél sokkal fontosabb, hogy a teljes demokratikus ellenzék ebben a sikerben nem osztozott. Továbbra is úgy gondolja, hogy a választás nem volt szabad és tisztességes. 

Gyurcsány elismerte, hogy az ellenzék eszköztelen, miközben a kormány nyilvánosság egy részét uralja. nem látja az eszközt, amivel kezdeni lehetne valamit ezzel a média és pénzügyi fölénnyel. Megrázónak tartja a listás szavazatok megoszlását. El sem tudta volna képzelni, hogy 2014-hez képest a Fidesz növeli a listás eredményét. 

Gyurcsány szerint az egyéni körzetekről zajló vita nem segítette az egységes ellenzékről alkotott kép kialakulását. Azt gondolta, hogy Magyarország nem akarja a kormány egybites politikáját követni. De nem ez történt.