Kovács Zoltán: Bölcsebb lenne, ha Európa és főleg a hazai ellenzék felismerné, hogy mindaz, amit teszünk, az EU érdekeit is szolgálja

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magyarország, ahogy az utóbbi 8 évben is tette, igyekszik realisztikus módon megközelíteni a nagy horderejű európai kérdéseket, beleértve az Európa jövőjéről folyó vitát, amiben a magyar kormánynak „nagyon karakteres mondandója van”, különösen a migrációról – mondta a BBC rádiónak Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő a brit közszolgálati rádió közéleti-politikai 4-es csatornájának reggeli politikai magazinműsorában, amiben elsősorban a választások után várható magyar EU-politikáról kérdezték, a migrációval kapcsolatos magyar politikára vonatkozó felvetésre kifejtette: a magyarok látták, amikor 2015-ben 400 ezer ember vonult át az országon, és pontosan tudják, hogy ha a magyar kormány nem hozta volna meg az utána foganatosított intézkedéseket (a határkerítés felépítését, a jogi környezet és a határőrizeti állomány megerősítését), akkor ugyanez „hónapról hónapra, évről évre megismétlődött volna”.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány nem tart-e az uniós folyósítások esetleges leállításától, tekintettel az EU-val a migráció ügyében, valamint az igazságszolgáltatás és a média helyzetével kapcsolatban fennálló nézeteltérésekre, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország olyan EU-forrásokhoz jut hozzá, amik járnak neki. „Ez nem ajándék, hátrányos helyzetben nyitottuk meg piacainkat, így (az EU) a kohéziós juttatásokkal a Nyugat-Európáétól eltérő (magyarországi) gazdasági és intézmény-rendszerbeli helyzetet igyekszik kompenzálni” – mondta.

Azt is mondta, hogy az EU-s juttatásoknak semmi közük „a szokásos vádakhoz”, és „bölcsebb lenne, ha Európa, és főleg a hazai ellenzék felismerné, hogy mindaz, amit teszünk, illetve amit megpróbálunk elérni, az nemcsak az ország, de az Európai Unió érdekeit is szolgálja”.

Kovács Zoltán szerint az EU jövőjével kapcsolatos magyar álláspont világos: Magyarország úgy gondolja, hogy egyértelmű határvonalak húzódnak a tagállami szuverenitások és az európai intézmények hatáskörei között.

A kormányszóvivő szerint a magyar kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy a migrációhoz kapcsolódó problémák jelentik legnagyobb fenyegetést és kihívást Európa jövőjére, de a magyar miniszterelnök számos más ügyben is mindig szót emelt, „és ez így is marad”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.