Merkel írásban gratulált Orbánnak

Orbán és Merkel a 2017 szeptemberi tallini EU-csúcsonFotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A német szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert hétfőn sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy Angela Merkel német kancellárasszony írásban gratulált Orbán Viktornak a Fidesz vasárnapi választási győzelméhez. 

 Seibert kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy Merkel a két ország szoros és gyümölcsöző kapcsolatban állnak egymással, reményei szerint ez a jövőben is így marad, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németország  az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában, de a szóvivő nem titkolta azt sem, hogy hiába tartoznak egy pártcsaládhoz, több kérdésben nyilvánvaló nézetkülönbség is van a felek között. 

Seibert kiemelte a migrációs politikát és az európai unió alapvető értékeit, mint konfliktusos témákat, nem volt viszont hajlandó kommentálni a magyar kormány sorosozó kampányát, arra hivatkozva, hogy a német kabinetnek nem szokása beleszólni más országok választásaiba, sem értékelni azok eredményeit.  

"Különböző alkalmakból foglalkoztunk kritikusan a miniszterelnök és pártja politikájának egyes aspektusaival, így a tudománypolitikával vagy éppen a nemkormányzati szervezetekkel szemben folytatott politikával, de a választási győzelem utáni napon a kancellár gratulációján kívül a német kormánynak nincs mondanivalója"

 - folytatta a szóvivő a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. Seibert nem akart több kommentárt hozzáfűzni a vasárnapi eredményekhez, csak annyit mondott még, hogy „a minket egyesítő európai értékek kérdését természetesen soha nem lehet lezártnak tekinteni”.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.