Merkel írásban gratulált Orbánnak

politika
2018 április 09., 13:40
comments 76

Orbán és Merkel a 2017 szeptemberi tallini EU-csúcson
photo_camera Orbán és Merkel a 2017 szeptemberi tallini EU-csúcson Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

A német szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert hétfőn sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy Angela Merkel német kancellárasszony írásban gratulált Orbán Viktornak a Fidesz vasárnapi választási győzelméhez. 

 Seibert kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy Merkel a két ország szoros és gyümölcsöző kapcsolatban állnak egymással, reményei szerint ez a jövőben is így marad, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németország  az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában, de a szóvivő nem titkolta azt sem, hogy hiába tartoznak egy pártcsaládhoz, több kérdésben nyilvánvaló nézetkülönbség is van a felek között. 

Seibert kiemelte a migrációs politikát és az európai unió alapvető értékeit, mint konfliktusos témákat, nem volt viszont hajlandó kommentálni a magyar kormány sorosozó kampányát, arra hivatkozva, hogy a német kabinetnek nem szokása beleszólni más országok választásaiba, sem értékelni azok eredményeit.  

"Különböző alkalmakból foglalkoztunk kritikusan a miniszterelnök és pártja politikájának egyes aspektusaival, így a tudománypolitikával vagy éppen a nemkormányzati szervezetekkel szemben folytatott politikával, de a választási győzelem utáni napon a kancellár gratulációján kívül a német kormánynak nincs mondanivalója"

 - folytatta a szóvivő a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. Seibert nem akart több kommentárt hozzáfűzni a vasárnapi eredményekhez, csak annyit mondott még, hogy „a minket egyesítő európai értékek kérdését természetesen soha nem lehet lezártnak tekinteni”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.