Van olyan párt, amelyik 0, azaz nulla szavazatot kapott

A 2018-as választás legönzetlenebb akcióját hajtotta végre a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP), amikor 

a párt egyetlen jelöltje visszalépett a Fidesz javára.

Az erről tartott március 22-ei sajtótájékoztató a párt egyetlen látható kampányeseménye volt. Ezen az MVMP-s seregélyesi polgármester, Horváth Sándor mellett részt vett a hálás fideszes jelölt, Varga Gábor, illetve a szintén fideszes miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf. A Feol tudósítása szerint utóbbi kijelentette, hogy „az MVMP a Fidesz szövetségese és társzervezete”. A tudósítás nem tér ki rá, de a honlapjuk szerint Szatmáry mellesleg az MVMP elnöke.

Mivel több jelöltjük nem volt, ezért ezzel a hősies visszalépéssel a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja hivatalosan is az országgyűlési választás utolsó helyezettje lett.

A lista végeFotó: valasztas.hu

Az EU Alternatíva egyetlen jelöltet állított, aki 14 szavazatot szerzett. De bőven voltak olyanok, akik még arra sem vették a fáradságot, hogy elmenjenek, és legalább egy szavazatot leadjanak magukra. A Haladó Magyarországért Párt (HAM) 12 jelöltjére például összesen 14 szavazat érkezett. 

A HAM pesterzsébeti jelöltje, Grubicska Bettina pedig vissza is lépett március 22-én.* Másnap ugyanígy döntött a HAM csepeli jelöltje, Grubicska Kitti is. Ugyanezen egy másik párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) csepeli jelöltje, Grubicska Gyuláné is visszalépett.

Arról persze fogalmunk sem lehet, hogy Grubicskáékat mi motiválta, de általánosságban elmondható, hogy a Fidesz kamupártokat segítő szabályozása lehetővé teszi, hogy a jelöltek felvegyék az egymilliós támogatást, majd némi trükközéssel kibújjanak a visszafizetési kötelezettség alól, ha esetleg nem érik el az 1 százalékot vagy visszalépnek.

*A cikkben először azt írtam, hogy Grubicskáékra senki sem szavazott, de - ahogy arra a SEM elnöke levelében rámutatott - ez félrevezető, hiszen visszaléptek, tehát nem is tudtak volna magukra szavazni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.