Egyelőre marad a vörös csillag a Heinekenen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hiába perelt Menczer Erzsébet, egyelőre marad a sörökön a márkajegy - írja a Kisalföld. Az Óbudát ismét elbukó fideszes képviselőjelölt azért fordult a bírósághoz, mert sérelmezte, hogy a Heineken termékein önkényuralmi jelkép látható. A Győri Törvényszéken első fokon hoztak ítéletet az ügyben, a cég azzal védekezett, a vörös csillagot már 1889 óta használják, és az öt elemet jelképezi, a tüzet, a vizet, a levegőt, a földet, és az ötödik, mágikus elemet. 

A Heineken címkéjén és kupakján látható vörös csillag azután lett hirtelen nagyon érdekes a fideszeseknek, főleg Lázár János és Semjén Zsolt minisztereknek, hogy a multicég jogvitába keveredett egy romániai sörgyárral.

Menczer kérelmében azzal érvelt, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, ami Magyarországon a kommunizmust juttatja az emberek eszébe. Azt a rendszert, amely sokak mellett őt és a családját is üldözte. A Győri Törvényszék bírája most elutasította Menczer kérelmét, azzal az indokkal, hogy Menczer személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sérthetné meg a Heineken, ha a felperes személyében is érintett lenne. Erről viszont nincs szó, így jogi alapja sincs egy ilyen kérelemnek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.