Akár már a jövő héten szavazhatnak a Lex Heinekenről

POLITIKA
2017 szeptember 11., 04:45
comments 188

Ha a Fidesz úgy dönt a hétvégi kihelyezett frakcióülésén, akár már a jövő héten a parlament elé terjeszthetik a Lex Heinekent, vagyis a vörös csillag és más tiltott jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslatot. A Heineken címkéjén és kupakján látható vörös csillag azután lett hirtelen nagyon érdekes a kormánynak, azon belül is Lázár János és Semjén Zsolt minisztereknek, hogy a multicég jogvitába keveredett egy romániai sörgyárral. Ez a romániai sörgyár székelyföldi magyarok tulajdonában van, ezért a magyar kormány szerint a jogvita "felért a nemzeti érdekek súlyos sérelmével", írja a Magyar Idők, ezt pedig nyugodtan tekinthetünk hivatalos kormányzati közlésnek is.

A kormány abból kiindulva, hogy az ügyben érintett romániai sörgyár, a Csiki Sörmanufaktúra manufaktúrának nevezi magát, amivel a kézművesség látszatát igyekszik adni söreinek, most újabb lépéseket tervez a Heineken és más sörgyártó multik ellen. Szatmáry szerint a multigyártók a Gazdasági Versenyhivatal legfrissebb elemzése szerint még mindig (és itt a még mindigre tenném a hangsúlyt, vagyis korántsem új keletű problémáról van szó, de most egy romániai üzem miatt a kormánynak is fontossá vált az ügy) rengeteg piactorzító eszközzel élnek a nagy sörgyárak a kis, kézműves üzemekkel szemben. Például kizárólagos értékesítési szerződéseket kötnek az éttermekkel, elzárva ezzel egy fontos értékesítési csatornát a kis sörgyárak elől.

A kormány emellett a sörökre is kiterjesztené idei hóbortját, a külföldön és Magyarországon árult termékek minőségi összevetését. Aminél meg kell jegyeznünk, hogy a magyar élelmiszerek összetételéről a magyar élelmiszerkönyv rendelkezik, amit a kormány saját hatáskörben állíthat össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.