Akár már a jövő héten szavazhatnak a Lex Heinekenről

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ha a Fidesz úgy dönt a hétvégi kihelyezett frakcióülésén, akár már a jövő héten a parlament elé terjeszthetik a Lex Heinekent, vagyis a vörös csillag és más tiltott jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslatot. A Heineken címkéjén és kupakján látható vörös csillag azután lett hirtelen nagyon érdekes a kormánynak, azon belül is Lázár János és Semjén Zsolt minisztereknek, hogy a multicég jogvitába keveredett egy romániai sörgyárral. Ez a romániai sörgyár székelyföldi magyarok tulajdonában van, ezért a magyar kormány szerint a jogvita "felért a nemzeti érdekek súlyos sérelmével", írja a Magyar Idők, ezt pedig nyugodtan tekinthetünk hivatalos kormányzati közlésnek is.

A kormány abból kiindulva, hogy az ügyben érintett romániai sörgyár, a Csiki Sörmanufaktúra manufaktúrának nevezi magát, amivel a kézművesség látszatát igyekszik adni söreinek, most újabb lépéseket tervez a Heineken és más sörgyártó multik ellen. Szatmáry szerint a multigyártók a Gazdasági Versenyhivatal legfrissebb elemzése szerint még mindig (és itt a még mindigre tenném a hangsúlyt, vagyis korántsem új keletű problémáról van szó, de most egy romániai üzem miatt a kormánynak is fontossá vált az ügy) rengeteg piactorzító eszközzel élnek a nagy sörgyárak a kis, kézműves üzemekkel szemben. Például kizárólagos értékesítési szerződéseket kötnek az éttermekkel, elzárva ezzel egy fontos értékesítési csatornát a kis sörgyárak elől.

A kormány emellett a sörökre is kiterjesztené idei hóbortját, a külföldön és Magyarországon árult termékek minőségi összevetését. Aminél meg kell jegyeznünk, hogy a magyar élelmiszerek összetételéről a magyar élelmiszerkönyv rendelkezik, amit a kormány saját hatáskörben állíthat össze.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.