Akár már a jövő héten szavazhatnak a Lex Heinekenről

2017 szeptember 11., hétfő 4:45
188

Ha a Fidesz úgy dönt a hétvégi kihelyezett frakcióülésén, akár már a jövő héten a parlament elé terjeszthetik a Lex Heinekent, vagyis a vörös csillag és más tiltott jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslatot. A Heineken címkéjén és kupakján látható vörös csillag azután lett hirtelen nagyon érdekes a kormánynak, azon belül is Lázár János és Semjén Zsolt minisztereknek, hogy a multicég jogvitába keveredett egy romániai sörgyárral. Ez a romániai sörgyár székelyföldi magyarok tulajdonában van, ezért a magyar kormány szerint a jogvita "felért a nemzeti érdekek súlyos sérelmével", írja a Magyar Idők, ezt pedig nyugodtan tekinthetünk hivatalos kormányzati közlésnek is.

A kormány abból kiindulva, hogy az ügyben érintett romániai sörgyár, a Csiki Sörmanufaktúra manufaktúrának nevezi magát, amivel a kézművesség látszatát igyekszik adni söreinek, most újabb lépéseket tervez a Heineken és más sörgyártó multik ellen. Szatmáry szerint a multigyártók a Gazdasági Versenyhivatal legfrissebb elemzése szerint még mindig (és itt a még mindigre tenném a hangsúlyt, vagyis korántsem új keletű problémáról van szó, de most egy romániai üzem miatt a kormánynak is fontossá vált az ügy) rengeteg piactorzító eszközzel élnek a nagy sörgyárak a kis, kézműves üzemekkel szemben. Például kizárólagos értékesítési szerződéseket kötnek az éttermekkel, elzárva ezzel egy fontos értékesítési csatornát a kis sörgyárak elől.

A kormány emellett a sörökre is kiterjesztené idei hóbortját, a külföldön és Magyarországon árult termékek minőségi összevetését. Aminél meg kell jegyeznünk, hogy a magyar élelmiszerek összetételéről a magyar élelmiszerkönyv rendelkezik, amit a kormány saját hatáskörben állíthat össze.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt