Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is választási csalást sejt

POLITIKA
2018 április 10., 12:50
comments 383

„Felmerül annak a gyanúja, hogy ezt a választást előre megfontolt, kitervelt, a kormánypárt és a kormánypárt által irányított, felügyelt szervezetek egy részének közreműködésével, tudatosan, rossz szándékkal, választási csalással befolyásolta” - jelentette ki Gyurcsány Ferenc keddi sajtótájékoztatóján.

A DK elnöke szerint nincs hiteles magyarázat az informatikai rendszer összeomlására. Azt is említette, állítólag a szavazatszámláló bizottságok bizonyos tagjait nem engedték oda a szavazatok rögzítéséhez, ami még sosem fordult elő a rendszerváltás óta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az urnazárás után több mint három órával sem volt adat. 

Gyurcsány bemutatott egy iratot, melyen egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytáblája látható. Ezen látszik, hogy Varju László, 

a DK jelöltje 244 szavazatot kapott, ugyanebben a szavazókörben a Demokratikus Koalíció egyetlen listás szavazatot sem kapott. 

Hasonló volt a helyzet Pest megyében, Gyömrőn, itt a DK jelöltje, Nyeste Andrea 73 szavazatot kapott, listán azonban itt sem érkezett egy voks sem a DK-ra. Ezt Gyurcsány életszerűtlennek nevezte, és azt mondta, felveti a gyanút, hogy tudatos csalás történt. 

A DK minden választókerületből kikéri valamennyi kézzel készült és digitális jegyzőkönyvet, és a kézzel írottakat összevetik a rendszerben rögzített adatokkal. Követelik az újraszámlálást az összes olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki delegált. Gyurcsány azt mondta, egyesével ellenőrzik a jegyzőkönyveket két szempontból: mennyi a megállapított érvénytelen szavazatok száma, és melyik pártokat érintik az érvénytelenített adatok.

A Jobbik közleményében is arról írnak, „egyre szaporodnak a csalásgyanús esetek”. A Jobbik választási megfigyelői arról számoltak be, hogy Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, 

Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán a Jobbik egyet sem. 

Ugyanakkor a NET nevű kamupárt valahogyan 122 szavazót szerzett

A Jobbik közleménye szerint a „Fidesz nem bízta a véletlenre a kétharmados eredményt.” Délutánra sajtótájékoztatót hirdettek, ahol bejelentik, hogy újraszámlálást követelnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt