Minden egyes airbnb-lakást bekötnének a NAV-hoz

turizmus
2018 április 10., 09:30
comments 87

A 24.hu információja szerint még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára.

Az új szabályok alól az airbnb-k sem kapnak felmentést, de még a sátorhelyeket kínáló kempingek és a magánszállások sem. Ha valaki megpróbálja kijátszani a szigorítást, a hatóság három hónapos bezárással sújthatja. A turisztikai vállalkozásokat azzal kompenzálják majd, hogy 18-ról 5 százalékra viszik le a szálláshelyek áfáját, legalábbis, ha a kormány elfogadja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy korábbi beszélgetésen azt mondta, hogy a hivatalosan nyilvántartott szálláshelyek jelenleg 100 ezer férőhelyet biztosítanak országszerte, de van még további 60 ezer olyan férőhely, amely bejelentés nélkül működik. Guller már akkor felvetette, hogy az online kasszák előnye az lenne, hogy a bevezetés után nemcsak félig becslésen alapuló statisztikák, hanem naprakész, pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hány külföldi érkezett az országba, és meddig tartózkodnak itt. Az állam pedig szükség esetén kampányokkal be tudna avatkozni a folyamatokba – mondta. A MTÜ vezetője azt állítja, hogy a hatalmas beruházások után az állam 2020-tól kivonul az ágazatból. Ennek feltétele azonban az, hogy a következő időszakban létrejöjjön az ország 12 turisztikai térsége, amelyet a felfuttatott helyi vállalkozások tartanak majd fenn.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.