Orbán szerint a magyar választópolgárok is akarják a Stop Soros törvénycsomagot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rövid sajtótájékoztatót tartott kedden Orbán Viktor, melyet rövid értékeléssel kezdett. A miniszterelnök köszönetet nemcsak a választópolgároknak, de annak a sok tízezer embernek is, aki segített az országgyűlési választás lebonyolításban. Köszönetet mondott a sajtónak is, melynek szerinte aktív és alakító része volt a kampányban, és hangsúlyozta, a választás ünnep a politikusoknak és a választópolgároknak egyaránt. A kampány Orbán szerint erőteljes és intenzív volt, és minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz. 

A végeredményt nagyon erős, az eddigi talán legerősebb felhatalmazásnak érzi az emberek részéről. 

A választás kijelölte a témákat, és ezek a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás fontossága. Orbán azt olvassa ki az eredményekből, hogy csak a magyarok dönthetik el, kikkel akarnak együtt élni, és

„azt is kiolvassa, hogy a magyarok a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát.”

Elmondta azt is, hogy már volt kormányülés, és megbízták a kormányalakítással. 

Fontosnak tartja, hogy levonják az elmúlt négy év tapasztalatait, mint mondta, a kormánytagok működése politikai értelemben véget ért, de nem folytatni kívánják a kormányzást, hanem új kormány lesz, új ciklus. 

A kormány összetételében jelentős változások és módosítások várhatók.

Több újságíró is kérdezte, mit szól a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárásához, erre csak azt ismételgette, hogy magántulajdonban lévő lapokról, tévékről és rádiókról nem nyilatkozik. 

A Stop Soros törvénycsomag jelentőségét szerinte épp a magyar választópolgárok erősítették meg, és valóban az elsők között terveznek megvitatni azt. Újságírói kérdésre válaszolt, amikor bejelentette, beszélt Jean-Claude Junckerrel, akit meghívott Magyarországra. Az Európai Bizottság elnöke a meghívást elfogadta, várhatóan egy-két héten belül jön is. 

Arról, hogy kik lesznek az új kormánytagok, és kiknek kell menniük, nem akart beszélni, de az kiderült, 

nagyrészt új emberekkel és új struktúrával készülnek a következő ciklusra.

Az RTL kérdésére, miszerint meg tud-e nevezni már olyan minisztert, aki biztosan marad, úgy felelt, meg tudna, de nem akarja. A ciklus egyik fontos témája a demográfia lesz, de erről sem árult el részleteket. 

A gazdaság jövőjét illetően határozottan kijelentette, a Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozik, a pénzügyeknek rendben kell lenniük, az államadósságot pedig „ütni, nyesegetni” kell. 

A sajtótájékoztatón ezúttal hagyták dolgozni a külföldi tudósítókat is, kicsit hiába, mert az Economist újságírójának, aki az EBESZ jelentéséről szerette volna kérdezni, csak annyit felelt, „köszönjük a közreműködést,” illetve köszöni, hogy véleményt formál a magyar választásról. 

Az elégtételről, melyet a Guardian újságírója bosszúként (revenge) emlegetett, csak annyit mondott, visszautasítja a kifejezést, ő a bosszú szót sosem használta, de a jogszabályokat mindenkinek tiszteletben kell tartania - jelentsen is ez bármit.

Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.